JE LI EVROPSKA UNIJA VEĆ SANKCIONIRALA BiH: Nikad manji iznos na godišnjem nivou od IPA sredstava zbog onih koji blokiraju državu

Nezvanične informacije govore da su zato isključivo krivci zvaničnici na nivou BiH koji blokiraju rad države i koji čak ne sarađuju ni u tijelima formiranim na relaciji BiH i EU.

  • Ekonomija

  • 20. Maj 2022  23. Maj 2022

  • 1

Kako saznaje Fokus.ba, Bosna i Hercegovina bi po pitanju državnog programa iz Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA) Evropske unije za ovu godinu trebala dobiti oko 45 miliona eura. Riječ je o nikada manjem iznosu na godišnjem nivou od IPA sredstava, pa se s pravom postavlja pitanje je li EU na ovaj način već sankcionirala našu državu.

Naime, kako je potvrđeno, za razne programe finansiranja u sklopu pretpistupne pomoći našoj zemlji ka članstvu u EU, a radi osnaživanja države i njenih sektora, primjerice u prošloj godini smo uspješno ispregovarali 73 miliona eura, što je također bio znatno manji iznos od godinu ranije. Iz Direkcije za evropske integracije BiH u sklopu planiranja sredstava za godišnji nivo zatraženo oko 165 miliona eura za 2022. Godinu, ali je stigla povratna informacija da će biti doznačeno za čak 120 miliona eura manje.

Ovogodišnji iznos IPA-e, dakle, rekordno je nizak, a nezvanične informacije govore da su zato isključivo krivci zvaničnici na nivou BiH koji blokiraju rad države i koji čak ne sarađuju ni u tijelima formiranim na relaciji između BiH i EU. Bh. javnosti su oni poznati, riječ je mahom o zvaničnicima SNSD-a i HDZ-a.

Prije nekoliko dana održan je godišnji sastanak Nadzornog odbora za praćenje provedbe Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA), koji podržava Bosnu i Hercegovinu na njenom putu evropskih integracija. Na tom sastanku razmatrana je realizacija tekuće podrške EU u BiH te planiranja provedbe predstojećih IPA III fondova. Program IPA III tek treba da se ispregovara i da se potpiše odgovarajući finansijski sporazum između EU i BiH.

Na tom sastanku je bio i šef Delegacije EU i specijalni predstavnik EU Johann Sattler, a konstatovano je da nedostaje niz strategija širom države i potrebno je pripremiti važne zakone. Nadzorni odbor za praćenje provedbe IPA-e pozvao je na usvajanje zakonâ i strategija koji nedostaju, kao i na reviziju i usvajanje strategija čiji rok važenja je istekao ili će uskoro isteći.

Na sastanku je razmatrano i pitanje mehanizma za koordinaciju IPA-e jer nedostatak djelotvornog mehanizma za koordinaciju IPA-e uti na programiranje i djelotvornu provedbu IPA pomoći.

Nedjelotvornost u programiranju i provedbi IPA-e će, indikativno je, postati još relevantnija u okviru IPA III u slučaju da vlasti u BiH ne budu u mogućnosti da daju relevantne i zrele prijedloge projekata, finansiranje BiH će biti značajno otežano, saopćeno je iz Delegacije EU u BiH.

Podsjetimo, EU je u februaru dopis državnom koordinatoru IPA u BiH u kojem obavještava da EU obustavlja finansiranje projekta na teritoriji Republike Srpske do okončanja političke krize i povratka njenih predstavnika u institucije BiH.
Riječ je o finansiranju dionice željezničke pruge Šamac – Doboj – Rječica od 162 miliona EUR (EBRD) i dijelom granta iz budžeta EU od 84 miliona EUR, kao i dionice autoputa na koridoru Vc između petlje Johovac i petlje Vukosavlje u iznosu od 463 miliona EUR (EIB) i dijelom granta EU od 183 miliona EUR.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...