NAPETOST RASTE: Kremlj osudio blokadu Litve i pozvao ambasadora EU na razgovor, tvrdi kako su zarobljeni Amerikanci u Ukrajini krivi za...

Vilnius je zabranio tranzit robe obuhvaćene sankcijama EU-a preko litavskog teritorija u i iz ruske enklave smještene između Litve i Poljske.

  • Svijet

  • 21. Jun. 2022  21. Jun. 2022

  • 0

Rusko ministarstvo vanjskih poslova pozvat će u utorak na razgovor veleposlanika Europske Unije u Moskvi Markusa Ederera zbog litavske zabrane prometa robe obuhvaćene sankcijama EU-a kroz Kalinjingrad, rekao je u ponedjeljak guverner Kalinjingrada.

Vilnius je zabranio tranzit robe obuhvaćene sankcijama EU-a preko litavskog teritorija u i iz ruske enklave smještene između Litve i Poljske.

“Ovo je, naravno, situacija koja se može riješiti diplomatskim putem”, rekao je za rusku televiziju Anton Alikhanov, guverner Kalinjingrada. “Koliko mi je poznato, sutra će Markus Ederer, veleposlanik Europske Unije u Rusiji, biti pozvan u ministarstvo vanjskih poslova”, dodao je.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova nije još potvrdilo tu informaciju, ali je Kremlj u ponedjeljak osudio litavsku blokadu.

Litvanska odluka o blokadi željezničkog prometa između Rusije i enklave Kalinjingrad na Baltičkom moru je “ilegalna”, objavio je Kremlj.

“Odluka je zaista bez presedana i štetna je za sve”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak, u komentarima novinskoj agenciji Interfax.

Članice EU-a su redovito pojačavale sankcije protiv Rusije od njezine invazije na Ukrajinu u veljači.

Nekoliko istočnoeuropskih nacija, poput Litve, nameću i zasebne sankcije, s opravdanjem da se brinu da će Rusija jednog dana položiti pravo na njihov teritorij.

Rusi o zarobljenim Amerikanacima u Ukrajini

Dvojica Amerikanaca koje su Rusi zarobili u Ukrajini “ugrožavali su” ruske vojnike i trebali bi biti “odgovorni za te zločine”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov u ponedjeljak u intervjuu za NBC News.

Kremlj je u ovom intervjuu prvi put komentirao slučajeve Alexandera Druekea i Andyja Huynha, američkih vojnih veterana, navodi NBC.

“Oni su plaćenici i bili su uključeni u ilegalne aktivnosti na teritoriju Ukrajine. Sudjelovali su u paljbi i granatiranju našeg vojnog osoblja. Ugrožavali su njihove živote”, rekao je Peskov NBC-u, na engleskom jeziku.

“Trebali bi odgovarati za te zločine koje su počinili”, dodao je Peskov u objavljenim prvim dijelovima intervjua. “Ti zločini se moraju istražiti”, istaknuo je.

Kad je upitan da otkrije koje su zločine ti Amerikanci počinili, Peskov je priznao da njihova konkretna djela još nisu poznata, ali je ustvrdio da neće biti obuhvaćeni Ženevskim konvencijama o postupanju s ratnim zarobljenicima.

“Oni nisu (u) ukrajinskoj vojsci pa ne podliježu Ženevskim konvencijama”, rekao je glasnogovornik Kremlja.

Nisu još potpuno razjašnjene okolnosti pod kojima su muškarci zarobljeni. Peskov je samo rekao da ih drže “vlasti”.

Upitan je prijeti li im smrtna kazna, a odgovorio je da će to “ovisiti o istrazi”.

Američki predsjednik Joe Biden rekao je u petak da ne zna gdje se nalaze Drueke i Huynh, za koje se vjeruje da su se pridružili drugim strancima u borbi uz ukrajinske vojnike.

Glasnogovornik američkog State Departmenta u subotu je potvrdio da su američke vlasti vidjele fotografije i videozapise dvojice američkih državljana koje su, kaže, “navodno zarobile ruske vojne snage u Ukrajini”.

“Pomno pratimo situaciju i naša srca su uz njihove obitelji u ovim teškim vremenima”, rekao je glasnogovornik za AFP.

Što se tiče slučaja WNBA superzvijezde Brittney Griner, koja se nalazi u istražnom zatvoru u Rusiji zbog optužbi za drogu, Peskov je oštro odbacio tvrdnju da je drže kao taoca.

“Ne možemo je nazvati taocem. Zašto bismo je zvali taocem? Prekršila je ruski zakon i sada je procesuirana”, rekao je glasnogovornik Kremlja.

Griner, dvostruka osvajačica olimpijske zlatne medalje i WNBA prvakinja, privedena je u moskovskoj zračnoj luci u veljači zbog optužbe da je u svojoj prtljazi nosila patrone s uljem kanabisa. Prijeti joj kazna od 10 godina zatvora.

Washington je slučaj 31-godišnje Griner predao američkom posebnom izaslaniku zaduženom za taoce.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...