TU SU I STIPENDIJE ZA UČENIKE: Počeo upis u srednje škole u Kantonu Sarajevo

Javni pozivi iz domena Ministarstva za odgoj i obrazovanje mogu se pronaći na internetskoj stranici tog Ministarstva.

  • Društvo

  • 21. Jun. 2022  21. Jun. 2022

  • 0

Ove godine u prvi razred srednjih škola u Kantonu Sarajevo upisuje se 3.950 učenika, a njima je na raspolaganju je 4.140 pozicija u školama, kroz 173 odjeljenja u 36 srednjih škola, javnih ustanova. Također, konkurs je otvoren i za upis učenika u osam privatnih srednjih škola.

Saopćila je to ministrica za odgoj i obrazovanje Kantona Sarajevo Naida Hota-Muminović govoreći na današnjoj konferenciji za medije povodom upisa učenika u 1. razred srednjih škola sa područja Kantona Sarajevo u školskoj 2022/2023. godine, koji je počeo danas.

Ministrica Hota-Muminović je iznijela i detalje o Javnom pozivu za dodjelu stipendija za talentovane/nadarene učenike koji se upisuju u prvi razred srednje škole te Javnom pozivu za dodjelu stipendija za deficitarna zanimanja učenicima koji se upisuju u prvi, drugi i treći razred srednjih stručnih škola u narednoj školskoj godini na području KS. Oba se odnose na javne ustanove.

Detalje Javnog poziva za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola, djeci pripadnika boračke populacije, obrazložio je ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović.

“Danas raspisujemo Javni poziv za upis u srednje škole, ovaj proces se odvija elektronski, što je prednost postojanja jedinstvenog informacionog sistema za osnovne i srednje škole u Kantonu Sarajevu, a kojeg ove godine proširujemo i na predškolske ustanove, kako privatne, tako javne. Prvi dio upisnog roka otvoren je do 28. juna u 16:00 sati”, objasnila je ministrica Hota-Muminović.

Naglasila je da su u srednjoškolskim centrima u Vogošći, Ilijaš i Hadžići od ove godine učenicima na raspolaganju i dva nova zanimanja – mašinski tehničar za CNC tehnologiju (IV stepen) i obrađivač materijala na CNC mašinama (III stepen). 

“To pokazuje da pratimo trendove i da smo u stalnoj komunikaciji sa poslodavcima, u kontekstu njihovih potreba. Ove škole uložile su velike napore kako bi opremile radionice i laboratorije unutar kojih se odvija podučavanje i obuka učenika”, navela je minstrica, rekavši da su ti trendovi u skladu s namjerom da se uvodi dualni sistem obrazovanja.  

Ministarstvo za odgoj i obrazovanje KS za stipendiranje učenika u narednoj školskoj godine osiguralo je 350.000 KM. Ministrica Hota-Muminović objasnila je da će biti stipendirani nadareni učenici koji su ostvarivali zapažena mjesta na takmičenjima iz fizike, hemije i informatike. Također, stipendije su osigurane i za učenike koji se školuju za deficitarna zanimanjima, i to svih razreda. 

“Nije uredu da ti učenici budu stipdenirani samo u prvom razredu, a da u drugom i trećem ostanu bez stipendije. Kod kreiranja Budžeta pronašli smo način da obuhvatuimo učenike svih razreda”, navela je ministrica Hota-Muminović.

Govoreći o deficitarnim zanimanjima, kazala je da su to, između ostalih, elektoinstalater, elektomehaničar, vodoinstalater, stolar, bravar, instalater grijanja, cvjećar, mesar, operater na CNC mašinama, zavarivač keramičar, moler, stolar…

Ministar za boračka pitanja KS Omer Osmanović danas je rekao da stipendiranje promatra kao investiciju, pogotovo kada je riječ o djeci pripadnika boračke populacije te je izrazio zadovoljstvo da Ministarstvo na čijem je čelu i ove godine ima priliku provoditi revolucionarne projekte u ovom segmentu.

“Za početak, to je stipendiranje srednjoškolskog obrazovanja i I ciklusa studija, gdje smo broj stipendija povećali sa 1.930 na 2.100. Osim toga, prvi put imamo i 200 stipendija drugog i 30 stipendija trećeg ciklusa obrazovanja. Također, Fond IKRE, preko kojeg i realiziramo ove stipdendije, iz svojih sredstava osigurat će i 300 stipendija za najugroženije učenike, kao i još 10 stipendija za treći ciklus”, naveo je ministar Osmanović, objasnivši da mjesečne stipendije koje je osiguralo ovo Ministarstvo za učenike srednjih škola i studente I ciklusa iznose 100 KM, studente II ciklusa 200, a III 500 KM.

Na današnjoj konferenciji obratio se i Elmedin Selmanović, direktor Univerzitetskog tele-informacijskog centra (UTIC), koji je već šest godine partner u sprovođenju online upisa učenika u srednje škole. On je kazao da je procesi u sistemu obrazovanja KS imaju visok stepen informatizacije i digitalizacije.

“Jedna od prednosti integrisanog sistema jeste da su svi potrebni podaci na raposlaganju, da je manuelni rad sveden na minimum, tako da kada se kandidati prijavljuju na online upis, tu su sve ocjene, njihovo je samo da provjere i biraju škole”, naveo je Selmanović, rekavši da je proces eksterne mature prošao bez problema, da se bodovi već nalaze u sistemu i da ih učenici imaju dostupne.

“Do sada se na sistem registrovalo više od 3.800 učenika, škola, a više od 500 ih je izvršilo izbor škola, koji je dostupan od jutros. Mi ih u tom pogledu ohrabrujemo, te je važno napomenuti da imaju dvije mogućnosti reizbora, pa ako pogriješe ili se predomisle, imat će mogućnosti 24. i 26. juna promijeniti odluke”, objasnio je Selmanović.

Javni pozivi iz domena Ministarstva za odgoj i obrazovanje mogu se pronaći na internetskoj stranici tog Ministarstva, dok se Javni poziv za dodjelu stipendija učenicima srednjih škola, djeci pripadnika boračke populacije realizira posredstvom Fonda IKRE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...