ODRŽIVI RAZVOJ: Nekropola stećaka Dugo polje kod Jablanice obogaćena novim sadržajima

Cilj ove investicije je unaprijediti sadržaj za sve posjetitelje nekropole te naglasiti važnost odgovornog upravljanja kulturnim dobrima.

  • Kultura

  • 22. Jun. 2022  22. Jun. 2022

  • 0

U okviru projekta "Promocija prirodnog i kulturnog nasljeđa u svrhu razvoja održivog turizma u zaštićenim područjima" (PRONACUL) realizirano je niz aktivnosti na području nekropole Dugo polje kod Jablanice, a sve s ciljem unaprjeđenja sadržaja za posjetitelje te razvoja održivog turizma koji će se bazirati na kulturnoj baštini i zaštićenim područjima.

Na lokalitetu nekropole Dugo polje postavljen je cjelokupan set opreme koji uključuje: table i informativne panele, klupe, kante za smeće, setove klupa sa stolom i nadstrešnicom te solarna rasvjeta, priopćeno je iz Udruženje za poduzetništvo i posao LiNK Mostar.

Cilj ove investicije je unaprijediti sadržaj za sve posjetitelje nekropole te naglasiti važnost odgovornog upravljanja kulturnim dobrima.

"U okviru projekta prethodno je nabavljena i multifunkcionalna pametna ploča za promociju turističkog potencijala koja je postavljena u muzeju 'Bitka za ranjenike na Neretvi', gdje posjetitelji jednim klikom mogu dobiti sve informacije o prirodnom i kulturnom naslijeđu regije te kompletnoj turističkoj ponudi čime se značajno doprinijelo modernizaciji i digitalizaciji turističke ponude te je ujedno i olakšan pristup informacijama za sve posjetitelje", naglasio je predstavnik općine Jablanica Omer Karić.

U vrijeme globalizacije, digitalizacije, masovno dostupnih informacija i turističkog sadržaja, suvremeni turisti se sve više fokusiraju na kulturni identitet podneblja koje posjećuju.

Upravo na to se fokusira projekt "PRONACUL", koji se provodi u okviru "ADRION" programa koji financira EU, a ukupna vrijednost projekta iznosi 1.770.348 eura.

"PRONACUL je inter-regionalni projekt čiji je cilj promocija i unaprjeđenje upravljanja kulturnom baštinom, u svrhu razvoja održivog turizma i transnacionalne strategije za zajedničku promociju cjelokupnog jadranskog područja kao atraktivne turističke destinacije. Udruženje LiNK, kao jedan od partnera na projektu, u svojim se aktivnostima fokusirao na unaprjeđenje i promociju dva lokaliteta kulturne baštine u Hercegovini, tj. UNESCO zaštićene nekropole stećaka Radimlja Stolac i Dugo polje Jablanica, na kojima su realizirane pilot investicije, te je rađeno na unapređenju sadržaja, razvoju digitalnih alata, umrežavanju i razmjeni iskustava s akterima iz cijele regije", istaknula je ravnateljica LiNK-a Alisa Gekić.

(BHRT)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...