ANALIZA DEUTSCHE WELLE-a: Zašto je Kalinjingrad toliko važan za Rusiju?

Rusija i Litva uplele su se u sukob nakon što je posljednja zabranila prijevoz neke robe za Kalinjingrad preko svog teritorija. Ali gdje leži Kalinjingrad, zašto je dio Rusije i što ga čini tako ključnim?

  • Svijet

  • 23. Jun. 2022  23. Jun. 2022

  • 1

Litva  je u ponedjeljak počela blokirati prijevoz robe, zabranjene EU-sankcijama protiv Rusije, preko svoje teritorije u rusku eksklavu Kalinjingrad. Zabranjena roba su ugljen, metali i građevinski materijali. Tokom vikenda, videosnimci su pokazivali paničnu kupovinu u trgovinama građevinskog materijala.

Rusko Ministarstvo vanjskih poslova ocijenilo je zabranu "otvoreno neprijateljskom", a ruska novinska agencija TASS izvijestila je da je blokiran i transport hrane. Moskva je upozorila Litvu da bi joj moglo biti odgovoreno mjerama koje mogu imati veoma ozbiljne posljedice". Litva je, međutim, rekla da samo ispunjava svoje obaveze kao članica EU provodeći sankcije uvedene Rusiji kao odgovor na njezinu invaziju na Ukrajinu. 

Russland | Hafen Kaliningrad

Kalinjingrad je najzapadnija ruska regija, odnosno oblast

Šta je Kalinjingrad?

Kalinjingrad je najzapadnija ruska oblast. To je eksklava, što znači da nema kopnene granice s Rusijom. Kalinjingrad je smješten uz obalu Baltičkog mora na zapadu, dok graniči s Litvom na sjeveru i istoku i Poljskom na jugu. Proteže se na površini od 15.000 četvornih kilometara (5.830 četvornih milja, otprilike veličine Istočnog Timora) i ima oko milio stanovnika. Glavni grad ove oblasti je istoimeni grad Kalinjingrad, u kojem živi otprilike polovica ukupnog stanovništva.

Zašto Kalinjingrad pripada Rusiji?

Područje današnjeg Kalinjingrada nekada je bilo u sastavu Pruskog kraljevstva i imalo je miješano stanovništvo poljskog, litvanskog i njemačkog govornog područja. Nakon poraza nacističke Njemačke na kraju Drugog svjetskog rata, teritorij je ustupljen Sovjetskom Savezu. Njegov glavni grad, u njemačko doba poznat kao Königsberg, preimenovan je u Kalinjingrad - isto ime je dato cijelom području.

Nakon raspada i dezintegracije Sovjetskog Saveza, Kalinjingrad je postao dio Rusije. 

Zašto je Kalinjingrad važan za Rusiju?

Geografski položaj Kalinjingrada je strateški i vojno povoljan za Rusiju. Ovo je jedina ruska luka na Baltičkom moru u kojoj nema leda tokom cijele godine, a tu je i sjedište ruske baltičke flote.

Rusija također ima nuklearne projektile u Kalinjingradu, držeći ih tako u blizini velikih europskih prijestolnica. Susjedne zemlje Litva i Poljska su članice EU i NATO-a.

Po čemu je još poznat Kalinjingrad?

Filozof Immanuel Kant rođen je 1724. godine u Königsbergu, današnjem Kalinjingradu. Veći dio života proveo je u ovom pruskom gradu i tamo je pokopan. Kant je poznat po pokušajima sintetiziranja naučnog i moralnog progresa.

Kalinjingrad je također središte svjetske trgovine ćilibarima. U ovoj oblasti se nalazi oko 90 posto svjetskih rezervi ovog kamena.

(DW)

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...