VJOSA OSMANI IZ BRUXELLESA: "Kosovo ima velike nade u liberalizaciju viznog režima"

Kazala je da Kosovo podržava početak pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije i Albanije, te da smatra da je samo pitanje vremena kada će sve države Zapadnog Balkana krenuti naprijed.

  • Regija

  • 23. Jun. 2022  23. Jun. 2022

  • 0

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani je pred početak Samita lidera Evropske Unije i Zapadnog Balkana izjavila da očekuje da će se danas čuti jasna poruka da je perspektiva svih zemalja država regiona u EU.

Osmani je u obraćanju novinarima kazala da je u Briselu kako bi prenijela snažnu poruku u ime građana Kosova, “jer je ovo mjesto kome pripadamo, među porodicom naroda”.

“Ovdje sam danas da dam snažnu poruku u ime građana Kosova, jer nam je potreban jasan glas iz EU, potrebna nam je jedinstvena poruka EU, za Zapadni Balkan, jer što se više prostora ostavi za druge maligne faktore, jasno je da će oni to iskoristiti. Nadam se da ćemo čuti jasnu perspektivu od svih zemalja članica EU”, kazala je Osmani.

Upitana kakva su joj očekivanja u vezi liberalizacije viza, Osmani je odgovorila da Kosovo ima velike nade, ali da u ovom trenutku taj proces nije u kosovskim rukama i da zato ne želi da povećava očekivanja.

“Kosovo je prije četiri godine ispunilo sve kriterijume za liberalizaciju viznog režima. Odgovorili smo na sve zabrinutosti država članica i sada je vrijeme da države članice zaista podrže ovaj proces, jer je to velika nepravda prema građanima Kosova. Riječ je o osnovnom principu slobodnog kretanja. Stotine miliona ljudi iz Evrope, pa čak i van Evrope, čak i iz Venecuele, imaju slobodno kretanje, a manje od dva miliona građana Kosova i dalje nemaju to pravo. Evropska komisija je preporučila liberalizaciju viznog režima, Evropski parlament je pozdravio i glasao za liberalizaciju i mislim da je samo pitanje vremena kada će i države članice čuti glas svojih ljudi”, istakla je Osmani.

Kazala je da Kosovo podržava početak pregovora o članstvu Sjeverne Makedonije i Albanije, te da smatra da je samo pitanje vremena kada će sve države Zapadnog Balkana krenuti naprijed.

“Demokratije iz regiona Zapadnog Balkana koje su pokazale vrijednosti Evropske unije moraju da idu naprijed. Nadam se da će države članice EU danas dati tu jasnu poruku”, dodala je Osmani.

Kosovska predsjednica je kazala da podržava davanje statusa kandidata Ukrajini i Moldaviji, jer te zemlje to zaslužuju.

“Poput građana Kosova i ove zemlje su pokazale da istinski stoje uz vrijednosti EU-a i da su spremne da daju svoje živote kako bi se pridružile EU-u i stajale na ovim vrijednostima i principima. Prema tome, ne vidim nikakvu štetu za Zapadni Balkan ako Ukrajina i Moldavija krenu naprijed. Naprotiv, mislim da bi otvaranjem vrata Ukrajini i Moldaviji EU poslala snažnu poruku da je to geostrateški važno. Zato je upravo to potrebno Zapadnom Balkanu”, rekla je Osmani.

Takođe je istakla da Srbija do sada nije pokazala želju da zauzme pun stav u pogledu sankcija koje je Evropska Unija uvela Rusiji, pa time osim što narušava svoju evropsku perspektivu, nanosi štetu i cijelom regionu dozvoljavajući veći ruski uticaj u cijelom regionu.

“A, to je svakako veoma štetno za našu dugoročnu budućnost mira i stabilnosti”, dodala je Osmani.

Samit EU - Zapadni Balkan počeo je danas uz učešće država i vlada EU-a, kao i lidera Srbije, Crne Gore, Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije i Bosne i Hercegovine, prenosi Anadolu Agency (AA).

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...