EKSPERT ZA ENERGETIKU ALMIR BEČAREVIĆ: "Zbog gasne krize na zimu će stradati nepripremljeni!"

Šta je moguća strategija remonta gasovoda i smanjivanja isporuke gasa pojedinim zemljama?

  • Mini market

  • 23. Jun. 2022  23. Jun. 2022

  • 0

Piše: Almir BEČAREVIĆ

Gasovod Turski tok je suspendovan i niti kubik gasa se ne transportuje ovim gasovodom. Gasovodom Sjeverni tok se transportuje samo na nivou od 40 posto tehničkih mogućnosti ovog gasovoda.

Trenutno se Bosna i Hercegovina snabdijeva gasom iz podzemnog skladišta gasa u Banatskom dvoru (Srbija) i to iz onog dijela kojim upravlja Gazprom.

Realna mogućnost narednog dešavanja na gasnom tržištu Evrope je da ruski Gazprom u potpunosti obustavi transport gasa preko gasovoda Sjeverni tok i to "upakuje" u priču o remontu gasovoda.

Ono što je interesantno je da Turski tok kao potpuno novi gasovod već ima svoj remont, a gasovod Sjeverni tok nikada nije imao potrebe da bude remontovan na način kako bi se to moglo desiti u narednim sedmicama.

Šta je moguća strategija remonta gasovoda i smanjivanja isporuke gasa pojedinim zemljama?

Namjera je usporiti punjenje gasnih skladišta prirodnog gasa u Evropi i gas kojim bi se sada punila skladišta ide u trenutnu potrošnju, a remont gasovoda takođe utiče da se skladišta što sporije pune. Sve ide ka tome da mogući i realni scenario drastičnih poremećaja u snabdijevanju gasom budu dešavanja u narednoj sezoni grijanja gdje bi skladišta bila nedovoljno popunjena, a ruski Gazprom ograničio ili obustavio isporuke gasa prema Evropi.

Najave ovog scenarija su već date kroz jučerašnja upozorenja institucija EU i SAVRŠENA OLUJA (termin energetskih dešavanja dat za ono što se može desiti u zimu) polako poprima svoj izgled za moguću kulminaciju u zimskom periodu.

Gdje smo tu mi kao država?

Nigdje, i zato ovaj tekst nastaje kao upozorenje za trenutna dešavanja, a sa pogledom prema zimi kada može doći do situacije da gas bude tražena roba sa cijenama peko 2.000 američkih dolara. Tada gas kupovati na otvorenom tržištu je ludost, a ne tražiti rješenja u ljetnom periodu već na zimu je isto tako ludost, posebno jer sva aktuelna dešavanja govore da "neko" pravi scenario gdje će prvo stradati neprimpremljeni.

Istovremeno, naftno tržište svoju kulminaciju može imati u decembru (naš region), mjesecu kada rafinerija Pančevo treba da obustavi preradu ruske nafte. Takođe, decembar je period potpune obustave uvoza ruske nafte izuzev naftovodom Družba. Opet dešavanje u zimskim mjesecima i u sezoni grijanja.

(nap.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...