STRAVIČNE BROJKE POGINULIH I RANJENIH: Oni su glavno Putinovo "topovsko meso"...

Ukrajina službeno tvrdi da je Rusija sve skupa dosad izgubila više od 34.000 svojih vojnika, što je sve više prisiljava na korištenje rezervista snaga i plaćenika.

  • Svijet

  • 24. Jun. 2022  24. Jun. 2022

  • 0

Ruski separatisti u istočnoj ukrajinskoj regiji Donjeck izgubili su više od polovice svojih boraca, prema lokalnim podacima na koje se pozivaju britanski obavještajci.

Samoproglašena Narodna Republika Donjeck je putem svoje pravobraniteljice za ljudska prava priznala da je od početka godine ubijeno tamošnjih 2.128 vojnih osoba, a 8.897 ranjeno, priopćilo je Ministarstvo odbrane u Londonu.

Analizirajući brojke, britanski eksperti su procijenili da je donjecka milicija time izgubila 55 posto svojih izvornih snaga. To potvrđuje zaključke da Vladimir Putin za rat u Ukrajini i dalje koristi topovsko meso izvan velikih ruskih gradova: oni koji umiru za njegove interese su primarno iz ruralnih i udaljenih regija Ruske Federacije te iz separatističkih područja Donbasa i Čečenije. Naravno, tu su i Putinovi strani plaćenici iz inozemstva u jedinicama tzv. Wagner grupe.

Ruske vlasti nisu objavile ukupan broj vojnih žrtava u Ukrajini još od 25. marta, tako da se zajednička stradanja ruskih i proruskih boraca mogu samo pretpostavljati. Ukrajina službeno tvrdi da je Rusija sve skupa dosad izgubila više od 34.000 svojih vojnika, što je sve više prisiljava na korištenje rezervnih snaga i plaćenika.

Britansko Ministarstvo odbrane tumači kako je golema stopa žrtava u Donjeckoj paradržavi plod "iznimne iscrpljenosti" ruskih i proruskih snaga u Donbasu. Podsjećaju da su snage u ruskim paradržavama mahom opremljene zastarjelim oružjem otprije nekoliko desetljeća i da je velika većina ovih ljudi mobilizirana silom, te je bez ikakvog borbenog morala. Bivši dužnosnici nepriznate narodne republike Donjeck poput Jevgenija Mihajlova izjavili su prošlog mjeseca da su neobučeni rezervisti s ovoga područja poslani u prve borbene redove jer je Rusija tamo prestala slati ročnike. Stanovnici svjedoče o 'svakodnevnim tragedijama'.

<p>Grobovi vojnika stradalih u istočnoj Ukrajini</p>Foto: AFP

Vojni komentatori prognoziraju da se Rusija zbog manjka proruskih jedinica u Donbasu vjerojatno priprema za raspoređivanje velikoga broja pričuvnih jedinica u ovu regiju, gdje se nastavljaju intenzivne topničke bitke. Ukrajinski dužnosnici vjeruju da će nadolazeća sedmica biti odlučujuća za ruske napore da zauzmu grad, što temelje na navodnim ruskim izvještajima da je njihovo vođstvo postavilo 26. juna kao krajnji rok za svoje snage da dođu do administrativne granice regije Lugansk.

Moskva je priznala samoproglašenje Narodne Republike Donjecka i Luganska samo dva dana prije otpočinjanja invazije u februaru. Prošle sedmice Putinu je u lice neposluh demonstrirao predsjednik Kazahstana, kazavši da nema namjeru priznati ove paradržave. Moskovsko gradsko vijeće prošle je srijede demonstrativno promijenilo adresu američkoga veleposlanstva u glavnom gradu Rusije: dosad je ono bilo u Boljšoj-Devjatinskoj ulici, a sad je na Trgu Narodne Republike Donjeck, na broju 1.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...