LAGANI RUČAK U SPARNE DANE: Recept za zapečene tikvice punjene mesom i sirom

Tikvice su mnogima omiljena ljetna namirnica. Mnogo je jela koja možete napraviti s ovim povrćem, a jedno od najpopularnijih svakako su zapečene tikvice punjene mesom i sirom.

  • Gastro

  • 24. Jun. 2022  24. Jun. 2022

  • 0

Sastojci:

50 dag mljevene junetine (ili drugog mesa po želji)

2-3 veće tikvice

1 crvena paprika

1 srednji luk

10 dag mozzarelle

5 dag naribanog parmezana

3 kašike maslinovog ulja 

sol, biber, čili i drugi začini po želji

Priprema:

Za ovaj recept trebat će vam malo veće tikvice kako biste mogli napraviti udubljenje dovoljno veliko za punjenje. Tikvice operite, ogulite i prepolovite. Ako imate domaće nešpricane tikvice, ne morate ih guliti. Lagano čajnom kašikom iz njih izdubite sredinu koju stavite sa strane na tanjir.

Luk i papriku nasjeckajte na sitno. Dinstajte luk na ulju pet minuta pa potom dodajte papriku i dinstajte nju dok malo ne omekša. Dodajte mljeveno meso i dinstajte 10 minuta. Posolite, popaprite, dodajte čili i ostale začine po svojoj želji. Na kraju dodajte izdubljeni dio tikvice i dinstajte dok voda koja će iz njih izaći ne ispari.

Zagrijte peć na 180 stepeni. Pravougaoni protvan malo namastite uljem i posložite na njega tikvice. U smjesu potom ubacite ribani parmezan i mozzarellu natrganu na manje komadiće te malo promiješajte. Napunite tikvice i stavite ih u peć na 15-20 minuta dok se sir lijepo ne otopi i zapeče.

(Coolstyle)  

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...