NENAD STEVANDIĆ MISLI: "Evropska unija je trenutno geopolitički savez koji želi pokazati mišiće Rusiji"

On je dodao da BiH i dalje treba da ostane neutralna, te da je potpuno jasno da se ucjenama ne može pristupati EU.

  • Politika

  • 24. Jun. 2022  24. Jun. 2022

  • 3

Predsjednik Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić izjavio je da nedodjeljivanje BiH statusa kandidata za EU pokazuje da Unija nije na odrednici zajednice naroda i država, nego trenutno predstavlja geopolitički savez koji je iz geopolitičkih razloga status dodijelio Ukrajini i Moldaviji, prenosi Srna.

Status je dodijeljen iz geopolitičkih razloga, sukoba Ukrajine i Rusije i podrške Ukrajini, odnosno pokazivanja mišića Rusiji, rekao je Stevandić.

On je dodao da BiH i dalje treba da ostane neutralna, te da je potpuno jasno da se ucjenama ne može pristupati EU.

-Mnogo lošiji status, pravni i politički, imale su Rumunija i Bugarska koje su lako dobile status radi geopolitičkih odluka da se NATO proširi na Crno more. Sada kada su te geopolitičke odluke na snazi, BiH koja je u dubini teritorije koju kontroliše NATO dodatno se ucjenjuje da bi se oslabio srpski faktor ili njena neutralnost koja se temelji na odlukama Narodne skupštine – istakao je Stevandić.

On je ocijenio da je sramota za Evropu da ne konstituiše svoju teritoriju, nego administrativnim zabranama dubinu svoje teritorije drži van svoje nomenklature, što je slučaj za BiH, ali i Srbiju, Crnu Goru, Sjevernu Makedoniju i Albaniju.

Komentarišući sastanak poslanika PDP u parlamentu RS-a Jelene Trivić sa Kristijanom Šmitom, Stevandić je rekao da će o tom, ali i ranijem sastanku gradonačelnika Banjaluke Draška Stanivukovića sa Šmitom, suditi narod.

On je istakao da bi to mogao i da razumije da se Šmit proslavio korektnim stavom prema Republici Srpskoj kada je riječ o imovini ili poštovanju srpskih žrtava, ili da je otišao u Kravicu, Bratunac i da se nije obrukao na Kazanima, gdje je dao legitimitet da se izbriše prefiks “srpske žrtve” i nazovu samo “građani Sarajeva”.

-Time se zatire trag srpskim žrtvama, dok na Vijećnici piše da su je zapalili “srpski zločinci”. Da je Šmit pravio distancu i da nije pokušao da opere savjest pred spomenikom “12 beba” koje je ugušila ta ista međunarodna zajednica koja je njega postavila i da je tražio oproštaj – pa da čovjek nešto i razumije – rekao je Stevandić.

On je dodao da Šmita, koga Republika Srpska ne priznaje bez odluke Savjeta bezbjednosti UN-a, donekle razumije, jer se bori za legitimitet i da dokaže da je visoki predstavnik.

Stevandić kaže da mu nije jasno zašto se oni koji se sastaju sa Šmitom pozivaju na predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i Njegovu svetost patrijarha srpskog Porfirija, jer nisu u tom spektru političke moći, niti veličine i značaja.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...