DOBRO JE ZNATI: Smijete li koristiti mobitel za vrijeme sipanja goriva na benzinskoj pumpi...

To bi, u kombinaciji s plinovima iz lako zapaljivog benzina, moglo uzrokovati požar, što bi pak rezultiralo teškim ozljedama, čak i po život opasnim.

  • Auto

  • 25. Jun. 2022  25. Jun. 2022

  • 0

Mnoge benzinske postaje imaju znakove upozorenja koji zabranjuju korištenje mobitela tokom točenja goriva. Razlog zašto su ti znakovi ikad tamo i postavljeni je taj što bi mobiteli mogli imati dovoljno energije da stvore iskru. To bi, u kombinaciji s plinovima iz lako zapaljivog benzina, moglo uzrokovati požar, što bi pak rezultiralo teškim ozljedama, čak i po život opasnim.

– Nikada nismo uspjeli ući u trag incidentu s korištenjem mobitela tokom točenja goriva – rekao je Institut za naftnu opremu SAD-a za USA Today. Opasnost je teoretska, li sve dok postoje i teoretski izgledi, pravila se treba pridržavati. Naljepnice zabrane koje se još uvijek koriste na mnogim benzinskim pumpama navodno potječu iz ranih dana mobilnog telefona. Tada su baterije mobitela bile puno veće i postojao je rizik od nastanka iskri, na primjer ako bi telefon ispao.

Prema gigantu u prodaji goriva, kompaniji Shell, unatoč maloj opasnosti da vaš mobilni telefon izazove požar, još uvijek nije mudro koristiti telefon tokom točenja goriva. 

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...