ZLATKO LAGUMDŽIJA, BIVŠI MINISTAR VANJSKIH POSLOVA BiH: "Ovo je razlog zbog kojeg BiH nije dobila status kandidata..."

"Energetski generator ekonomskog razvoja je da će biti potpuno drugačija energija. Ukoliko ne promijenimo ovo što sada imamo morat ćemo sve uvoziti", kazao je Lagumdžija.

  • Politika

  • 25. Jun. 2022  25. Jun. 2022

  • 10

Ekonomski fakultet Univerziteta u Sarajevu i Ekonomski institut Sarajevo organiziraju šesti Ekonomski forum Bosne i Hercegovine, koji će biti održan 28. juna u Sarajevu. Tim povodom, gost Novog dana N1 televizije bio je Zlatko Lagumdžija, profesor na Ekonomskom fakultetu, ali i bivši šef diplomatije Bosne i Hercegovine, bivši premijer i bivši ministar vanjskih poslova BiH.

"Energetski generator ekonomskog razvoja bit će potpuno drugačija energija. Ako ne promijenimo ovo što sada imamo morat ćemo sve uvoziti", kazao je Lagumdžija.

“Do danas smo izvoznik struje, a možemo postojati uvoznik. Mi sada moramo odmah imati plan za izvore obnovljive energije, regionalnom saradnjom, prema EU investitorima”, kaže Lagumdžija.

Transformacija zdravstvenog sustava je bitna. Kako osigurati da zdravstvo bude osnovno ljudsko pravo u nerazvijenim zemljama?

“To je jedna od najvećih industrija svijeta, druga stvar je obrazovanje, digitalna transformacija i na kraju vladavina prava koja se tiče uređivanja porskog sustava. Moramo urediti penzioni sistem. Imamo potpuno razbijen penzioni sistem”, kaže Lagumdžija ističući da će ovo biti prilika da se čuju konkretni prijedlozi svjetskih stručnjaka.

“Najvažniji razlog zašto nismo dobili status kandidata je zbog ljudi koji nas vode”

Evropa se u Brisleu skupila preko vikenda da nam kaže koliko im je stalo do BiH. Oni su na ovaj način što je BiH ostala bez kandidatskog statusa kazali da ovi moraju otići s pozicije i poruke je skloniti ovo što prije, neće dobiti ništa, mišljenja je Lagumdžija.

“Ne možete ih nagraditi za nered, pa da kažu kako su oni velikim naporima omogućili status kandidata BiH”, kaže Lagumdžija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...