HITNA REAKCIJA IZ SKOPLJA: Osuda natpisa "Makedonija je Bugarska" u bugarskom parlamentu

Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Makedonije je uručilo bugarskom Ministarstvu spoljnih poslova odgovarajuću verbalnu notu sa ovom sadržinom.

  • Regija

  • 25. Jun. 2022  25. Jun. 2022

  • 0

Skoplje je danas osudilo natpise „Makedonija je Bugarska“ koje su nosili neki poslanici u Parlamentu Bugarske tokom sjednice o francuskom prijedlogu za ukidanje veta Sjevernoj Makedoniji i zatražilo da bugarski zvaničnici osude taj „eksplicitni govor mržnje i teritorijalne pretenzije“.

„Ministarstvo spoljnih poslova Republike Sjeverne Makedonije najoštrije osuđuje jučerašnje natpise ‘Makedonija je Bugarska’, koji su se mogli vidjeti u rukama pojedinih poslanika tokom sjednice za prvu tačku Narodne skupštine Republike Bugarske, ali koje su i usmeno prenošeni sa govornice“, navodi se u saopštenju.

Takve poruke su u suprotnosti sa evropskim demokratskim vrijednostima, ali i sa dogovorom o prijateljstvu, dobrosusjedstvu i saradnji, i ne doprinose njegovanju principa i duha tog sporazuma dvije susjedne zemlje.

„Republika Sjeverna Makedonija očekuje od bugarskih zvaničnika da osude eksplicitni govor mržnje i teritorijalne pretenzije prema Sjevernoj Makedoniji, kao krajnje neprimjeren čin prema susjednoj prijateljskoj zemlji“, navodi se u saopštenju ministarstva Bujara Osmanija.

Ministarstvo spoljnih poslova Sjeverne Makedonije je uručilo bugarskom Ministarstvu spoljnih poslova odgovarajuću verbalnu notu sa ovom sadržinom.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...