IZLOŽBOM "OPOMENA" NERMINA MEMIĆ PODSJEĆA NA GONOCID: "Neprijatelji vole zaborav"

Objava 13. ilustracije "Blizina" predviđena je za 11. juli.

  • Kultura

  • 25. Jun. 2022  25. Jun. 2022

  • 0

Proteklih godinu dana, svakog 11. u mjesecu, umjetnica Nermina Memić na društvenim mrežama objavljivala je po jednu ilustraciju kojom je progovarala o genocidu u Srebrenici iz 11. jula 1995. godine.

Djela nastala u tom periodu Nermina će 10. jula, na prvoj samostalnoj izložbi simboličnog naziva "Opomena", predstaviti u Potočarima. Lokacija gdje će biti otvorena izložba bit će dogovorena u narednim danima, a Memić je za Faktor pojasnila zašto joj je bilo značajno da govori na temu koja je toliko boli. 

"Opomena" je izložba ilustracija koje sam izradila kao znak podsjećanja na stradale u genocidu, neprolazne boli preživjelih žrtava, i svih ljudskih bića koja saosjećaju. Ne postoji riječ koja bi mogla opisati užas koji su proizveli agresori. Ne postoje riječi, rečenice, kao ni drugi mediji koji bi predstavili u značajnom procentu stravičnost genocidnih radnji. Sjećanje je najuniverzalniji sadržilac, ali ima suprotnost zaboravu, neprijatelji vole zaborav. Umjetnici čija su djela bazirana na istini podstiču prisjećanju. Njihova umjetnička djela ne vrijeđaju istinoljubive ljude.

Slijedeći izuzetan primjer ilustratora Admira Delića, koji već nekoliko godina radi ilustracije na temu genocida u Srebrenici, napravila sam 13 djela za godinu. Svakog jedanaestog u mjesecu, od augusta 2021. godine objavljivala sam radove na temu genocida u Srebrenici. Do sada sam objavila ilustracije sljedećih naziva: "Genocid", "8.372...", "Iščekivanje", "Dova", "Juli 1995", "Islam", "Progon", "DNK '95", "Srebrenica '95", "Generacije", "Strganje - Dimije". Ukupan broj dosad objavljenih ilustracija jeste dvanaest. Objava 13. ilustracije "Blizina" predviđena je za 11. juli –  pojasnila je Memić.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...