BORELL NAKON SASTANKA U TEHERANU: Nastavit će se pregovori o nuklearnom sporazumu s Iranom

Borrell nije dao detalje o tačnom datumu nastavka pregovora, ali je rekao da je dogovor Irana i SAD-a dio procesa razgovora.

  • Svijet

  • 25. Jun. 2022  25. Jun. 2022

  • 0

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku politiku Josep Borrell rekao je da će pregovori o iranskom nuklearnom sporazumu koji su ponovno započeli spriječiti potpuni kolaps sporazuma koji bi mogao potaknuti utrku u nuklearnom naoružanju širom Bliskog istoka.

Nakon sastanka s iranskim ministrom vanjskih poslova Hosseinom Amir-Abdollahianom u Teheranu, Borrell je rekao da se razgovori o oživljavanju nuklearnog sporazuma nastavljaju, piše Guardian.

Razgovori su zaustavljeni od marta. Borrell nije dao detalje o tačnom datumu nastavka pregovora, ali je rekao da je dogovor Irana i SAD-a dio procesa razgovora. Također, Borrell se sastao i s iranskim šefom nacionalne sigurnosti  Alijem Shamkhanijem.

Prethodni razgovori su prekinuti jer je američki predsjednik Joe Biden nije bio voljan prihvatiti iranski zahtjev da se ukinu sankcije Zboru islamske revolucionarne garde (IRGC). Iran je tražio da revolucionarna garda više ne bude na američkom popisu stranih terorističkih organizacija, prenosi Index.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...