DIO NOVCA BIO U LUKSUZNIM TORBAMA: Dobrotvorna organizacija princa Charlesa pod ispitivanjem zbog sumnjivih donacija

Predstavnici princa Charlesa kažu da je "procedura ispoštovana".

  • Svijet

  • 27. Jun. 2022  

  • 0

Komisija za dobrotvorne svrhe ispituje da li treba da izvrši reviziju donacija koje je primila dobrotvorna organizacija princa od Walesa.

Sunday Times je objavio da je milione eura u gotovini donirao bivši premijer Katara.

- Pregledat ćemo informacije kako bismo utvrdili postoji li neka uloga komisije u ovom pitanju - rekao je regulator za dobrotvorne organizacije.

Predstavnici princa Charlesa kažu da je "procedura ispoštovana".

Dobrotvorna komisija će ispitati da li treba da preduzme bilo kakvu akciju u vezi sa navodnom donacijom od tri miliona eura šeika Hamada bin Jasima princu Charlesu.

Izvještava se da je dio novca bio u gotovini u koferu i torbama iz luksuzne trgovine Fortnum and Mason.

Ali podrazumijeva se da su donacije od šeika također bile davane putem bankovne mjenice i moglo bi biti problema oko detalja iznosa i načina na koji su uplate predane.

Donacija je bila za dobrotvorni fond princa od Walesa, koji daje grantove za projekte očuvanja, životne sredine, obrazovanja i socijalne inkluzije.

Izvještava se da su donacije šeika Hamada bin Jassima date između 2011. i 2015. - ali noviji finansijski računi Komisije za dobrotvorne svrhe, između 2017. i 2021., pokazuju da je dobrotvorna organizacija imala godišnji prihod između 10 i 15 miliona funti.

Propisi o dobrotvornim akcijama dozvoljavaju da se donacije daju u gotovini i da donatori ostanu anonimni, javlja AP.

Ali dobrotvorne organizacije bi morale da nadziru proces kako bi osigurale da sredstva potiču iz legitimnog izvora.

federalna.ba/Fena

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...