OSTAVŠTINA ELIZABETE II: Charles je naslijedio veliko bogatstvo, tačno se i zna koliko će novca primiti od poreznih obveznika

Prema pisanju Sunday Timesa, osobno bogatstvo kraljice Elizabete II. se procjenjuje na oko 350 milijuna funti (oko tri milijarde kuna), dok monarhija kao cjelina vrijedi oko 67 milijardi funti (oko 580 milijardi kuna).

  • Evropa

  • 09. Sep. 2022  09. Sep. 2022

  • 0

Najstariji sin britanske kraljice Elizabete II. nakon njezine smrti ne nasljeđuje samo tron, već i većinu njezinog osobnog bogatstva – i to bez plaćanja poreza na nasljedstvo.

Prema pisanju Sunday Timesa, osobno bogatstvo kraljice Elizabete II. se procjenjuje na oko 350 milijuna funti (oko tri milijarde kuna), dok monarhija kao cjelina vrijedi oko 67 milijardi funti (oko 580 milijardi kuna).

Kraljevska zbirka umjetnina i nakita, Kraljevski arhiv i službene rezidencije (Buckinghamska palača, dvorac Windsor i palača Holyroodhouse) drži monarhija kao institucija. Crown Estate (kompanija zadužena za upravljanje posjedima britanske monarhije i njihovim prihodima) se nalazi u vlasništvu britanskog monarha, ali on nema prava na upravljanje njome. Slično tome, krunski dragulji, procijenjeni na najmanje tri milijarde funti, samo su simbolično pripadali kraljici i automatski se tako prenose njezinom nasljedniku.

No, dvorac Balmoral, ljetovalište kraljevske obitelji, i rezidencija Sandringham, gdje kraljevska obitelj tradicionalno slavi kraj godine, bile su u vlasništvu kraljice i njih nasljeđuje Charles. Kralj Charles III. naslijedit će i vojvodstvo Lancaster, privatno imanje koje se koristi u komercijalne, poljoprivredne i stambene svrhe, u vlasništvu kraljevske obitelji je od srednjeg vijeka. Imanje monarhu godišnje donese oko 20 milijuna funti (173 milijuna kuna).

S druge strane, Charles će izgubiti vojvodstvo Cornwall, još jedan privatni posjed, u jugozapadnoj Engleskoj. Vojvodstvo, koje je 1337. stvorio Edward III. za svog sina i nasljednika, princa Edwarda, pripast će Charlesovom najstarijem sinu, princu Williamu, koji je sada prijestolonasljednik.

Charles će također primati novac poreznih obveznika preko tzv. Sovereign Granta, koji iznosi 15% dobiti od Crown Estatea. U razdoblju 2021.-2022. državna potpora iznosila je 86,3 milijuna funti (oko 747 milijuna kuna), što je 1,29 funti (oko 11 kuna) po stanovniku. No, taj iznos nije uključivao sredstva za obnovu Buckinghamske palače. Kad se uključe troškovi obnove Buckinghamske palače, potpora raste na 102,4 milijuna funti (oko 887 milijuna kuna).

Novac koji na ovaj način dobije, monarh troši na redovne državničke dužnosti poput putovanja, svečanih primanja i svakodnevnog održavanja imovine, no ne uključuje troškove osiguranja Windsora. Iznos je fiksno postavljen na 15 posto dobiti Crown Estatea, odnosno zbog obnove Buckinghamske palače na 25 posto dobiti koja se ostvari u protekloj godini.

Portfelj Crown Estatea uključuje komercijalne i maloprodajne nekretnine, uključujući vrhunske lokacije u središtu Londona, kao i ruralno i obalno zemljište diljem zemlje, te obalna područja oko Engleske i Walesa. To ga čini jednim od najvećih europskih imovinskih carstava, s ogromnim komercijalnim interesom u područjima kao što je proizvodnja energije vjetroelektranama na moru.

Porez na nasljedstvo u Britaniji iznosi 40 posto na posjede iznad praga od 325.000 funti. Međutim, sve što novi kralj naslijedi od svoje majke bit će oslobođeno plaćanja poreza prema krunskom izuzeću, pravilu koje je doneseno 1993. godine. Svo osobno bogatstvo koje se nasljeđuje s jednog suverena ili supružnika suverena na sljedećeg monarha je izuzeto od plaćanja poreza. To pravilo doneseno je kako bi se izbjeglo "brisanje" privatnog bogatstva kraljevske obitelji u slučaju da niz monarha umre u kratkom roku jedan za drugim, a njihovo bogatstvo svaki put bude umanjeno za 40 posto.

Kraljičino privatno bogatstvo pridodat će se Charlesovom vlastitom, koje je procijenjeno na oko 87 milijuna funti. Usporedbe radi, Elizabethin pokojni suprug, princ Philip, ostavio je skromnije bogatstvo vrijedno 10 milijuna funti, uključujući umjetničku zbirku od oko 3.000 djela, od kojih je većina dana porodici i prijateljima. Sud je 2021. naredio da se njegova oporuka drži zapečaćena 90 godina.

Stručnjaci navode da će neke manje iznose novca naslijediti bliski članovi obitelji, ali ne i najveći dio bogatstva, koji pripada Charlesu. Međutim, vjerovatno se nikada neće saznati u potpunosti kako je kraljica Elizabeta II. podijelila svoje bogatstvo jer su stoljećima oporuke preminulih članova bile tajna za javnost i drže se zaključane u metalnom sefu u željeznom kavezu u Somerset Houseu u Londonu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...