PATRIJARH PORFIRIJE NA KOSOVU OBILJEŽAVA VIDOVDAN: “Pozvani smo da budemo braća sa Albancima jer ovdje..."

(...) živimo sa njima.

  • Regija

  • 28. Jun. 2022  28. Jun. 2022

  • 1

Patrijah Porfirije poručio je u manastiru Gračanica da Srbi “bez Vidovdana, Gračanice i svih svetinja nisu ono što jesu”, istakavši da su zbog zajedničkog života, “pozvani da budu braća sa Albancima”.

On je u srednjovjekovnom manastiru Gračanica služio svetu arhijerejsku liturgiju povodom Vidovdana, okupivši se, kako je rekao, "molitveno i bogoslužbeno, na proslavi svetog kneza Lazara, u obraćanju za duhovnu podršku", prenosi Banjaluka.net.

“Mi smo danas sabrani pred ovom svetom Gračanicom, svi su ovde sabrani kroz svetu liturgiju, molitvu, blagodat božiju. Kada dođemo na ovaj dan u Gračanicu, kada dođemo u bilo kom trenutku, do Dečana, Pećke patrijašije, kad god smo ovde na ovom mjestu, na nama se ostvaruju braćo i sestre slike, ali i lik sina iz priče o bludnom sinu, da izgubljen bješe i nađe se, mi kada smo na ovom mjestu, bez obzira koliko da smo udaljeni od ovog mjesta, znamo da gde god da smo bili, udaljili se od ovog mjesta, kada dođemo ovdje vratili smo se sebi, jer ovo je mjesto Kosovo i Metohija i jeste mjesto našega rođenja, ovde smo ponikli, ovde smo se rodili”, rekao je on.

“U Gračnici, Dečanima, Prizrenu, u Pećkoj Patrijašiji jasno vidimo ko smo, to su naše oči, Vidovdan je naše oko, Sveti Lazar je naše uho, svetinje kosovsko metohijske su naš um. Ovde razumijemo našu prošlost, porijeklo, ali i naš cilj, zašto smo pozvani na ovaj svijet”, rekao je patrijarh.

Pozvao je na mir i ljubav sa Albancima, sa kojima Srbi vijekovima žive zajedno. “Pozvani smo da budemo braća sa Albancima jer ovdje živimo sa njima. Samo u zajednici možemo biti na putu Božijem, da smo svi jedni drugima porebni, da niko bez nikoga ne može i da je važno da to razumijemo, jer imamo to iskustvo u svojoj prošlosti. Da ne dozvolimo da nas drugi uče o tome”, veli on. 

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...