"KAO KRATKOROČNO OLAKŠANJE": G7 poziva države i kompanije da izbjegavaju...

(...) prekomjerne zalihe hrane kako bi se ublažila nestašica.

  • Ekonomija

  • 28. Jun. 2022  

  • 0

Posljednjeg dana samita Grupe 7 u Njemačkoj, čelnici najvećih svjetskih ekonomija pozvali su države i kompanije širom svijeta da izbjegavaju gomilati prevelike zalihe hrane kako bi ublažili nestašicu, javlja Anadolu Agency (AA).

"Kao kratkoročno olakšanje, pozivamo one partnere s velikim zalihama hrane, kao i privatni sektor, da hranu učine dostupnom bez narušavanja tržišta", rekli su čelnici država G7 u zajedničkoj izjavi.

Države G7 također su se obavezale na dodatnih 4,5 milijardi dolara za zaštitu najugroženijih od gladi i neuhranjenosti, što je ukupno više od 14 milijardi dolara u njihovoj zajedničkoj posvećenosti globalnoj sigurnosti hrane ove godine.

Lideri G7 su pozvali Rusiju da bezuslovno prekine blokadu ukrajinskih crnomorskih luka.

"Pojačat ćemo naše napore da pomognemo Ukrajini kako bi nastavila s proizvodnjom poljoprivrednih proizvoda s obzirom na sljedeću sezonu žetve i obavezati se da ćemo podržati ukrajinske poljoprivrednike da dobiju pristup osnovnim poljoprivrednim inputima i veterinarskim lijekovima", poručili su lideri.

Također lideri G7 rekli su da će pojačati svoje napore da uspostave alternativne rute na osnovu već implementiranih takozvanih puteva solidarnosti Evropske unije za humanitarnu pomoć i da osiguraju da Ukrajina može izvoziti žitarice i uvoziti osnovne robe uprkos ruskoj blokadi crnomorskih luka.

"Snažno podržavamo Ukrajinu u obnavljanju izvoza poljoprivrednih proizvoda na svjetska tržišta, kao i napore UN-a da otključa siguran pomorski koridor kroz Crno more", istakli su iz G7.

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...