PREDSJEDNIK FINSKE INSISTIRA NA IZBALANSIRANOM PRISTUPU: "Odnosi Europe i Rusije ostat će hladni godinama, možda i decenijama"

Kaže da bi Ukrajina trebala nastaviti dobivati oružje sa Zapada, uključujući teško oružje. Predviđa da će Kijevu biti isporučen sistem odbrane protiv projektila koji Ukrajina traži već neko vrijeme.

  • Svijet

  • 28. Jun. 2022  28. Jun. 2022

  • 0

Predsjednik Finske Sauli Niinisto u proteklim je godinama održao više telefonskih razgovora s ruskim predsjednikom Putinom od bilo koga na Zapadu. Finska dijeli granicu dugu 1.300 kilometara s Rusijom te je u prošlosti pokušavala pažljivo održavati odnose sa svojim neugodnim susjedom.

No Niinisto je danas za BBC rekao da je ruska invazija na Ukrajinu "promijenila sve". Podrška finske javnosti za ulazak u NATO nakon napada na Ukrajinu odjednom je skočila na nevjerovatnih 80%.

Finski predsjednik trenutno se nalazi u Madridu na summitu NATO-a te pokušava uvjeriti Tursku da ukloni svoje prigovore na ulazak Finske i Švedske u NATO. Obje zemlje imaju vrlo razvijene vojske, a njihova geografska pozicija znači da bi mogle dati značajan doprinos tom vojnom savezu, prije svega osiguravanjem istočnih granica NATO-a. Naravno, ulazak u NATO ne bi bio koristan samo za vojni savez nego i za te dvije zemlje, koje bi dobile dodatna sigurnosna jamstva, koja su u posljednjim mjesecima postala itekako važna.

Niinisto je za BBC rekao da će odnosi Europe i Rusije "ostati hladni i teški još godinama, a možda i decenijama".

Kaže da bi Ukrajina trebala nastaviti dobivati oružje sa Zapada, uključujući teško oružje. Predviđa da će Kijevu biti isporučen sistem odbrane protiv projektila koji Ukrajina traži već neko vrijeme.

No finski predsjednik insistira na izbalansiranom pristupu kako se Rusiju ne bi isprovociralo na daljnju eskalaciju. Kaže da podržava europske lidere poput njemačkog kancelara Olafa Scholza i francuskog predsjednika Emmanuela Macrona, koji i dalje komuniciraju s Moskvom.

"To je važno, i to usprkos kritikama nekih saveznika", rekao je Niinisto, prenosi Index.hr.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...