RUSKA AGRESIJA SVE ŽEŠĆA: Finski predsjednik upozorio na ogroman rizik od upotrebe nuklearnog oružja u Ukrajini

"U vrlo smo osjetljivoj situaciji. Čak i male stvari mogu jako promijeniti stvari i nažalost nagore. To je rizik takvog ratovanja velikih razmjera. Rizik da se nuklearno oružje može upotrijebiti je ogroman", rekao je Niinisto u intervjuu za New York Times.

  • Evropa

  • 17. Sep. 2023  

  • 0

Finski predsjednik Sauli Niinisto upozorava Evropu da bude oprezna u pogledu rizika od eskalacije sveobuhvatnog ruskog rata protiv Ukrajine.

Niinisto smatra da će rat protiv Ukrajine trajati dugo i iako je ruska invazija Ukrajine u februaru 2022. bila "poziv na uzbunu" za Evropu i NATO, sada se ta činjenica postupno zaboravlja. "U vrlo smo osjetljivoj situaciji. Čak i male stvari mogu jako promijeniti stvari i nažalost nagore. To je rizik takvog ratovanja velikih razmjera. Rizik da se nuklearno oružje može upotrijebiti je ogroman", rekao je Niinisto u intervjuu za New York Times. Također se založio za opreznu politiku država poput SAD-a i Njemačke u opskrbi Ukrajine nekim vrstama naoružanja, uglavnom za napade na Krim koji je okupirala Rusija. 

"Postoji razlika između onih koji imaju odgovornost i onih koji nemaju... I samo sam htio istaknuti da ako dođe do eskalacije velikog rata, to je svjetski rat, tako da nuklearni rizik postaje jasno veći", smatra Niinisto.

Niinisto je to izjavio nakon nekoliko slučajeva pronalaska fragmenata bespilotnih letjelica, vjerovatno ruskih, na području Rumunije članice NATO-a. Država je nedavno izrazila spremnost da obori neidentificirane dronove koji prelaze rumunjski zračni prostor.

Ranije je Niinisto rekao da ne vidi završetak rata u Ukrajini u bliskoj budućnosti te smatra da je rizik od njegovog produženja ili upotrebe nuklearnog oružja visok.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...