PANIKA U HRVATSKOJ: Plenković zabrinut zbog Milanovićevog nastupa na samitu NATO saveza, govorio i o Bosni i Hercegovini...

Novinarka ga je podsjetila na raniju najavu predsjednika RH Zorana Milanovića da će uložiti veto na članstvo dviju zemalja, ako Bosna i Hercegovina ne dobije status kandidata u Uniji.

  • Regija

  • 29. Jun. 2022  29. Jun. 2022

  • 17

Premijer Hrvatske Andrej Plenković bio je gost emisije Hrvatskog radija 'A sada Vlada'. Na početku razgovora govorio je o summitu NATO-a, na kojemu je Turska odustala od blokade članstva Finske i Švedske u NATO-u.

Novinarka ga je podsjetila na raniju najavu predsjednika RH Zorana Milanovića da će uložiti veto na članstvo dviju zemalja, ako Bosna i Hercegovina ne dobije status kandidata u Uniji.

- Ovaj prijedlog koji je iznio Milanović za nas, da blokiramo članstvo Finske i Švedske u NATO-u, bio je neprihvatljiv iz nekoliko razloga. Prvo iz političkih razloga, to se ne radi protiv nekoga s kim si u EU, od koga smo dobili sredstava za izgradnju Peljškog mosta. Solidarnost je glavno načelo, mi nemamo s FInskom i Švedskom otvorena pitanja. Ja se godinama više nego itko trudim da popravim stanje u Bosni i Hercegovini, rekao je.

Rekao je da ne zna što će predsjednik RH Zoran Milanović reći na sastanku NATO-a u Madridu.

Na pitanje može li Bosna i Hercegovina dobiti status kandidata za članstvo u Europskoj Uniji, odgovorio je.

- Može, ako ispuni nekoliko najvažnijih uvjeta. Prvi put Europsko vijeće kaže da je spremno dati status kandidata ako ispuni najvažnije reforme. Jedna od njih je izborna reforma koja rješava problem izbornog inženjeringa koja dovodi Hrvate u neravnopravan položaj. Svima je jasno da Komšića ne biraju Hrvati. To je loše za BiH, rekao je.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 17

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...