ODLUKA DOMA NARODA PARLAMENTA BiH: Podržani principi Prijedloga zakona o budžetu BiH za 2022.

Od 11 prisutnih delegata, za predloženi zakon glasalo je osam, dva su bila protiv, a jedan suzdržan.

  • Vijesti

  • 30. Jun. 2022  30. Jun. 2022

  • 0

Dom naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine podržao je principe Prijedloga zakona o Budžetu institucija BiH i međunarodnih obaveza BiH za 2022. godinu, dostavljen od Predstavničkog doma državnog parlamenta, javila je Fena.

Od 11 prisutnih delegata, za predloženi zakon glasalo je osam, dva su bila protiv, a jedan suzdržan.

Delegati su prihvatili zaključak koji je predložio Kolegij Doma da amandmanska faza za predloženi zakon traje sat vremena i da po isteku tog vremena zasjeda Komisija za finansije i budžet te da dostavi Domu naroda izvještaj o prijedlogu ovog zakona u drugom čitanju, kako bi se u nastavku sjednice obavila rasprava i glasanje o prijedlogu budžeta i u drugom čitanju.

Dom naroda nije prihvatio niti jedan od zaključaka koje su tokom diskusije predložili delegati Denis Bećirović i Zlatko Miletić. Neki od njih nisu usvojeni, a neki su, zbog nedostatka entitetske većine, upućeni Kolegiju na usaglašavanje.

Delegat Zlatko Miletić je prilikom diskusije o predloženom zakonu, kazao da je ovakav prijedlog budžeta potpuno nemoralan, iz više razloga.

Po njegovim riječima, sramota je da se izabranim i imenovanim zvaničnicima - od članova Predsjedništva, Vijeća ministara BiH, poslanika i delegata u oba doma PSBiH, direktori ii zamjenici direktora agencija, poveća plaća za 500 KM.

- Mislim da je to tako jadno i ne mogu da shvatim takvu vrstu poriva da se na ovakav način demonstrira građanima sila u zemlji u kojoj je do prije godinu dana bilo 15 posto siromašnih - naveo je Miletić.

Delegat Denis Bećirović je kazao da će glasati protiv ovakvog budžeta, a dostavio je i nekoliko zaključaka o kojima bi se Dom naroda trebao izjasniti.

Po njegovim riječima, zaključci predviđaju, između ostalog, da se zaduži Vijeće ministara BiH da najkasnije u roku od sedam dana u pralamentarnu proceduru dostavi sve potrebne akte kako bi zaustavili povećanje plaća državnim funkcionerima.

- Zaključci predviđaju da Dom naroda zasjeda i održava hitna zasjedanja sve dok ovo ne riješimo. Također, među zaključcima pozivamo i Predsjedništvo BiH, kao predlagača, da se uključi u rješavanje ovog problema - naveo je Bećirović.

Delegat Amir Fazlić je kazao da su ipak trebali od predlagača čuti obrazloženja za pojedine stvari, „možda bi diskusija išla drugim tokom“.

- Vidimo da je u epicentru priča o povećanju plaća parlamentaraca, ministara, izabranih zvaničnika i ostalih na koje se odnosi - naveo je Fazlić.

Po njegovim riječima, u samim kuloarima između poslanika ima raznih terorija, ima čak teorija koje kažu 'a ko kaže da će se povećati?'

- Zato bi molio najodgovornijeg iz Ministarstva finansija da nam jasno kaže je li to povećanje znači i za poslanike i za sve nabrojane kategorije, političare prije svega, te šta treba da uradimo, možemo li danas nešto uraditi, koji je to zakonski osnov, na koji način - naveo je Fazlić.

Kazao je da, kada se generalno gleda, zna se da je uvijek bolje imati bilo kakav budžet nego nikakav.

- Ali zna se da nikad nismo imali ovakvu situaciju i u BiH i u cijelom svijetu, od pandemije, rata i svih refleksija na ovo stanje. Najmanje nam je trebala i priča o povećanju, a kamoli da se desi povećanje. Kako bi dalje, u amandmanskoj fazi mogli reagovati amandmanima ili eventualno zaključcima, zamolio bih ministra finansija ili koga on ovlasti da nam pojasni, prije svega, znači li ovaj budžet i zvanično povećanje plaća i koji su to modusi da već kod isplate za naredni mjesec nas političara, poslanika, ministara, direktora nema u toj kategoriji - kazao je Fazlić.

Delegatknja Marina Pendeš je kazala kako smatra da je ovaj proračun napokon došao i misli da se treba o njemu odrediti na način da ga usvoje.

- Svaka inicijativa ili komentar o velikoj brizi da se na taj način povećavaju plaće dužnosnicima, što jeste, i sprječavanje da se usvoji proračun, za mene je ustvari aktivnost da se ne poveća plaća državnim službenicima, uposlenicima, pripadnicima Oružanih snaga, jer smo mi u posljednjih nekoliko godina usvojili izmjene zakona, gdje se na neki način, povećava plaća vojnicima i dočasnicima u OSBiH sa najnižim činom - kazala je Pendeš.

Dodala je kako se slaže da je trebao postojati određeni stav, način, iznalaženje određene procedure da se izuzmu iz ovog povećanja.

- Kad govorimo o osnovici ne možete izuzeti nas kad je to zakonom definirano. Ali sad to sprječavati, za mene je to populistički jer je predizborna kampanja. Očekujem da mi ovo podržimo - navela je Pendeš.

Delegat Mladen Bosić je kazao da ni na kakav način neće podržati ovaj budžet.

- Vama predlažem da nađete način da što prije u javnosti pokušate da ispravite ovu sliku koju ste stvorili, ne samo o parlamentu, nego o svim onim ljudima koji se bave politikom ili koji su na vlasti i u BiH i u entitetima - naveo je Bosić.

U toku je pauza u zasjedanju Doma naroda, tokom koje bi trebala biti održana sjednica Komisije za finansije i budžet.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...