VISOKA CIJENA AGRESIJE NA UKRAJINU: Ruska ekonomija polako ali sigurno nazaduje

Ako činjenica da Rusija nije platila svoj vanjski dug prvi put od boljševičke revolucije nije bio dovoljno jasan znak utjecaja koje sankcije Zapada imaju na rusku ekonomiju.

  • Ekonomija

  • 30. Jun. 2022  30. Jun. 2022

  • 1

Ukupni brojevi izgledaju prilično skromni, ali odražavaju trend pada koji je očigledniji ako posmatramo pojedinačne industrijske sektore.

Ako činjenica da Rusija nije platila svoj vanjski dug prvi put od boljševičke revolucije nije bio dovoljno jasan znak utjecaja koje sankcije Zapada imaju na rusku ekonomiju, novi izvještaj o društveno-ekonomskoj situaciji u zemlji ne ostavlja nikakvu sumnju da ruska ekonomija polako, ali sigurno propada.

Nova statistika o stanju ruske ekonomije, koju je proizvela Federalna državna služba za statistiku, pokazuje da je proizvodnja pala u više sektora, od vozila do kućanskih aparata, kao i opće povjerenje.

alt

Sve u svemu, ruski indeks industrijske proizvodnje — mjesečni ekonomski pokazatelj koji mjeri stvarnu proizvodnju u prerađivačkoj, rudarskoj i plinskoj industriji — pao je za 1,7 % u maju u poređenju s istim mjesecom 2021. godine. To je više od pada od 1,6 % u aprilu prošle godine.

Rudarstvo je u maju 2022. godine palo za 0,8 % u odnosu na maj 2021. godine, a proizvodnja za 3,2 %.

Ukupni brojevi izgledaju prilično skromni, ali odražavaju trend pada koji je očigledniji ako posmatramo pojedinačne industrijske sektore.

Iznad svega, stradala je proizvodnja automobila, koja je pala za 96,7 % u odnosu na 2021. godinu. Proizvodnja kamiona je pala za 39,3 %, dizel i benzinskih motora za 57 %, dizel lokomotiva za 63,2 % i teretnih vagona za 51,8 %.

Dodatan problem predstavlja i značajan pad cijena industrijskih proizvoda. Došlo je i do pada iznosa penzija (-8,2%) i plaća (-7,2%).

Bilježi se pad broja stanovnika od oko 375 hiljada. Nakon dužeg vremena Ruska Federacija ima i negativan migracijski balans.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...