VIKTOR ORBAN OBJASNIO: "Nismo uspjeli osigurati kandidatski status za Bosnu i Hercegovinu"

Među zapadnim liderima još uvijek postoji nerazumijevanje o proširenju Balkana i potrebi integracije zapadnog Balkana za cijelu Evropu.

  • Svijet

  • 01. Jul. 2022  

  • 2

Premijer Mađarske Viktor Orban je za program Košuh radija "Dobro jutro, Mađarska" rekao da su svi na strani napadnute zemlje, ali "ovo nije mađarski rat i moramo se kloniti ovog sukoba". Ratna zona bi mogla završiti bliže Mađarskoj mnogo brže nego što iko misli da je moguće, zbog čega Mađarska mora povećati brzinu svog vojnog razvoja za dva do tri puta, rekao je premijer. On je takođe govorio o stvaranju novih jedinica za "lovce na granice" za suzbijanje rastućeg migracionog pritiska.

Pogoršanje ratne situacije u Ukrajini, inflacija, ratna kriza koja kuca na vrata i tekuća energetska kriza stvaraju osnovu na kojoj evropski lideri danas moraju raditi, rekao je premijer Viktor Orban na početku svog jutarnjeg intervjua. Iskoristio je priliku da izvijesti o prošlosedmičnom samitu EU, na kojem je odlučeno o statusu Ukrajine kandidata za članstvo u EU, prenosi Politicki.ba.

Članstvo u EU je kompliciran proces koji se sastoji od tri do četiri faze kroz koje države moraju proći. Da bi pregovori počeli, dotične zemlje moraju ispuniti i razna očekivanja, uključujući i očekivanja Mađara u vezi sa mađarskom zajednicom u Zakarpatju, rekao je premijer.

Prema riječima premijera Orbana, Mađarska nije uspjela uvrstiti Bosnu i Hercegovinu na listu zemalja kandidata. On je rekao da među zapadnim liderima još uvijek postoji nerazumijevanje o proširenju Balkana i potrebi integracije zapadnog Balkana za cijelu Evropu.

Dodatno je rekao da pregovaranje o drugom paketu sankcija na samitu nije na stolu, jer bi embargo na gas za Mađarsku imao još ozbiljnije posljedice od embarga na naftu.

Samit NATO-a bio je teži od samita EU, rekao je premijer i dodao da se moramo polako suočiti sa realnošću. Rekao je da su svi na strani Ukrajinaca, naravno, jer je percepcija javnosti — koju dijeli i Mađarska — da Rusi nisu imali razloga da započnu otvoreni rat. "Ali pošto je ovo rat u kojem ginu desetine hiljada ljudi, ne želimo se umiješati u to", dodao je.

Ovo je rat između dvije susjedne slovenske zemlje, a NATO je odbrambeni savez, rekao je premijer Orban.

Po premijerovom mišljenju, oružje je važno u ratu, ali vojnici su najvažniji faktor, a vojnika nedostaje. On smatra da se Ukrajina žestoko bori, ali vojna realnost polako uzima maha. Šta bi se dogodilo da se ukrajinski front srušio, nije bilo pitanje postavljeno na samitu, ali se mnogo raspravljalo o teškim gubicima Ukrajine, prenio je dalje.

"Došao sam kući sa zvonima za uzbunu koja su mi neprestano zvonila u glavi", rekao je Orban. Ratna zona bi se mogla približiti Mađarskoj mnogo brže nego što iko misli, zbog čega Mađarska mora povećati tempo razvoja svojih vojnih snaga za dva do tri puta, rekao je.

NATO također osjeća probleme, rekao je on, dodajući da je odluka donesena da se ojača istočno krilo alijanse.

Premijer je napomenuo da Mađarska želi pomoći ratnim naporima u Ukrajini, i iako nikada nismo bili za politiku sankcija, u određenim slučajevima smo dali prioritet jedinstvu EU.

"U oblastima u kojima situacija nije od vitalnog značaja za Mađarsku, naša zemlja će popustiti, ali nećemo popuštati na pitanju života i smrti", naglasio je Orban.

On je dalje rekao da je došlo do nesporazuma oko koncepta veta jer se u EU odluke donose jednoglasno. Premijer Mađarske je rekao da je ovo što se dešava u Ukrajini strašno, zbog čega moramo biti na strani mira i mir je jedini način da se zaustavi ratni požar.

Istakao je i da se mora uraditi sve da Mađarsku ne zahvati ratni požar.

Premijer Orban je rekao da je bez presedana da se i Mađarska istovremeno mora suočiti sa migracionim pritiskom sa juga i istoka. I migranti i ukrajinske izbjeglice će na kraju otići na Zapad. "Od EU treba očekivati ​​da prepozna ovu posebnu situaciju i pomogne finansijski", rekao je on.

"Ove godine je uhvaćeno 750 trgovaca ljudima, u poređenju sa samo 400 prošle godine. Posljedice rata uzrokuju da sve više ljudi napušta svoje zemlje", dodao je.

Premijer Orban je rekao da će migracijski pritisak nastaviti rasti i da je potrebna nova snaga koja će se nositi s tim. Budući da će Mađarska povlačiti vojnike sa granice kako bi ojačala svoju vojsku, potrebne su nove jedinice "lovaca na granicama". Time je došlo vrijeme da se ove specijalne jedinice organiziraju u okviru MUP-a, zaključio je on.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...