RAT UŽIVO: Britanci obajavili izvještaj u kome navode da je Rusija nastavila s "manjim napredovanjem" oko Lisičanska

Danas je 129. dan ruske invazije na Ukrajinu. Vijesti u vezi sa ruskom agresijom na Ukrajinu pratite na portalu "Slobodna Bosna".

  • Vijesti

  • 02. Jul. 2022  02. Jul. 2022

  • 2

22:00 Rusija je kazala da je izvukla veliki desantni brod koji je njegova posada potopila nakon što ga je oštetio ukrajinski projektil u luci u Berdjansku 24. marta. Vladimir Rogov, dužnosnik kojega je Rusija imenovala za južnu Ukrajinu, u objavi na Telegramu napisao je da su balističke rakete Tačka-U pogodile luku pod ruskom kontrolom. 

Posada je potopila brod "kako bi spriječila moguću detonaciju streljiva koja se nalazila na brodu, zbog požara", kazao je. Ukrajina je tada objavila da je pogodila desantni brod, a današnjom objavom Rusija je to tek sada potvrdila.

Izvještaji iz Rusije nisu navela detalje o šteti na brodu, no dužnosnik je kazao da će biti prevezen u Kerč na Krimu. Crnomorski poluotok Rusija je pripojila 2014.

21:35 Britansko ministarstvo odbrane objavilo je svoj dnevni izvještaj o situaciji na terenu u Ukrajini. Kažu da je Rusija nastavila s "manjim napredovanjem" oko Lisičanska u istočnoj regiji Ukrajine. Britanska obavještajna služba kaže da su se zračni i topnički napadi nastavili u tom području.

"Rusija nastavlja koristiti protubrodske projektile koji se lansiraju iz zraka,  vjerovatno zbog sve manjih zaliha preciznijeg modernog oružja", stoji u izvještaju.

20:55 Osam čelnika ukrajinskih gradova i sela trenutno je u ruskom zarobljeništvu, tvrdi Ukrajina Udruga gradova Ukrajine, grupa lokalnih vlasti u zemlji, nastavlja apelirati na oslobađanje zarobljenih lokalnih čelnika.

Prema udruzi, među pritvorenicima su:

  • Eugene Matvejev - gradonačelnik grada Dniprudnenski
  • Alexander Shmigol - načelnik sela Vilkhiv
  • Alexander Babych - gradonačelnik Goloprystana
  • Igor Kolyhaev - gradonačelnik Hersona
  • Valentina Kostenko - načelnica sela Velikokopanívskíj
  • Dmitry Lyakhno - načelnik sela Gornostayiv
  • Sergiy Hilchenko - načelnik sela Khrestivsky
  • Peter Zbarovsky - načelnik Novotroitska

20:20 Ruska mina usmrtila je jednog civila, a drugog ranila u oblasti Odesa, javlja Kyiv Independent.

Mina je navodno eksplodirala u Crnom moru u blizini ljetovališta Karolino-Buhaz, 60 km jugozapadno od Odese.

19:45 Ukrajinski branitelji odbili su brojne ruske ofanzive, kaže vojska te zemlje. U Novomihajlovki su snage Kremlja odbijene i potisnute, navodi Glavni štab Oružanih snaga Ukrajine.

U međuvremenu su ukrajinski vojnici u smjeru Slovjanska odbili napad u blizini sela Bohorodične. Glavni štab također je izvijestio da su se ruske snage povukle iz sela Ivanivka u Harkivskoj oblasti.

"Vjerujemo u Oružane snage Ukrajine! Zajedno do pobjede!", poručili su iz ministarstva.

19:10 Rusija koristi zabranjeno kasetno streljivo u napadima na grad Slovjansk u istočnoj Ukrajini, što je dovelo do smrti najmanje četvero ljudi, prema optužbama ukrajinskih dužnosnika. U napadima tokom noći pogođene su civilne zone bez vojnih objekata, napisao je gradonačelnik Slovjanska Vadim Ljah na Telegramu.

Kasetno streljivo podrazumijeva rakete i bombe koje eksplodiraju u zraku iznad mete te se raspršuju na mnogo manjih eksplozivnih naprava. Njihova je upotreba zabranjena međunarodnom konvencijom.

18:45 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko ustvrdio je da je Ukrajina prije tri dana pokušala napasti vojne objekte na bjeloruskoj teritoriji. Lukašenko, ključni saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina, rekao je da su svi projektili presretnuti, izvijestila je državna novinska agencija Belta.

Rekao je da njegova zemlja ne želi rat s Ukrajinom. Bjeloruski čelnik nije pružio dokaze za svoje tvrdnje.

Bjelorusija je blizak saveznik Rusije i dopustila je Moskvi da koristi bjeloruski teritorij za slanje trupa u Ukrajinu 24. februara.

18:20 "Borbe se vode oko Lisičanska. Srećom, grad nije u okruženju i pod kontrolom je ukrajinske vojske", izjavio je Ruslan Mouzičok, glasnogovornik Nacionalne garde Ukrajine.

Ranije je predstavnik separatističke vojske u Luhansku, Andrej Maročko, objavio da su "narodna milicija Luganska i snage ruske vojske zauzele posljednje strateške visove te možemo potvrditi da je Lisičansk u potpunom okruženju".

18:00 "Ruska agresija na Ukrajinu je agresija na cijelu ujedinjenu Europu, na svakog od nas, na naše zajedničke vrijednosti I naš odgovor bi trebao biti jedinstven", poručio je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.

17:40 Ruska mornarica navodno je slučajno digla u zrak jedan od vlastitih brodova u Crnom moru, u blizini okupiranog ukrajinskog grada Mariupolja.

Desantna letjelica je uništena kada je udarila u rusku morsku minu, prema izvještajima na aplikaciji Telegram.

17:20 Rusija je pokušala uništiti svoju opremu, oružje i imovinu na Zmijskom otoku nakon što su se njihove trupe povukle s tog strateški važnog otoka.

16:55 Godinama je Marat Gabidulin bio član jedinice Wagner ruskih plaćenika. Sad je i u Njemačkoj izašla knjiga njegovih krvavih svjedočanstava.

16:15 Ukrajinci su zaplijenili desetke željezničkih vagona koji pripadaju Rusiji, a sadržavali su imovinu vrijednu oko 800.000 funti.

Nacionalna policija Ukrajine je saopćila:

"Vagoni s robom i materijalnim vrijednostima ušli su na teritorij Ukrajine i prije početka invazije okupatora u punom obimu, a u vrijeme početka rata nalazili su se u graničnoj zajednici. Zbog toga što su vagoni sadržavali opasne tvari koje bi mogle izazvati uzbunu, odvezeni su od granice u rijetko naseljeno područje."

15:39 Ukrajinski separatisti koje podupire Rusija tvrde da su potpuno opkolili ključni grad Lisičansk u istočnoj regiji Lugansk.

14:45 Ukrajina je pronašla tvrdi disk koji sadrži oko 100 gigabajta ruskih vojnih podataka, prema Državnoj graničnoj službi.

Disk je pronađen u regiji Černjihiv na sjeveru Ukrajine.

13:32 Rusija tvrdi da je uništila pet zapovjedništava ukrajinske vojske u Donbasu na istoku te u Mikolajivu na jugu Ukrajine.

Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su vojni ciljevi pogođeni visokopreciznim oružjem. Rusi tvrde i da su njihove zračne snage pogodile bazu oružja u tvornici traktora u Harkivu na sjeveroistoku.

12:54 Stotine projektila ispaljene su jučer na regiju Sumi na sjeveroistoku Ukrajine, kaže šef tamošnje lokalne uprave.

Uništene su najmanje tri kuće, a ima i ozlijeđenih.

12:17 Rusija nema dovoljno vojnika u Hersonu da učinkovito kontrolira regiju, tvrde Amerikanci.

11:55 Ruske snage napadaju grad Lisičansk i njegovu okolicu u pokušaju da zauzmu posljednje uporište otpora u istočnoj Ukrajini, provinciji Lugansk, rekao je guverner Serhij Hajdaj.

Ukrajinski borci proveli su tjedne pokušavajući obraniti grad i spriječiti ga da padne u ruke Rusije, kao što je bio slučaj sa susjednim Severodonjeckom.

11:26 Stotine ukrajinske djece ubijene su u ruskim napadima od početka rata u februaru. Više od 640 ih je ranjeno.

Ukrajinski dužnosnici kažu da su do sada oštećene 2102 obrazovne ustanove, od čega je 215 potpuno uništeno.

10:42 Najmanje četiri civila su ubijena, a 12 je ranjeno u ruskim napadima na grad Slovjansk u Donjeckoj oblasti. Jučer je objavljeno da je najmanje 21 osoba ubijena u raketnim napadima na regiju Odesa u južnoj Ukrajini, dok su deseci ozlijeđeni.

09:58 Ukrajinske oružane snage tvrde da je još 120 ruskih vojnika ubijeno u petak, čime su ukupni gubici procijenjeni na 35.870. To je brojka koja je veća od one koju su objavili Rusi i zapadne agencije. Ukrajina tvrdi da je od početka rata uništila 1582 ruska tenka.

09:34 SAD šalju Ukrajini dva raketna sistema zemlja-zrak NASAMS, četiri protutopnička radara i do 150.000 komada topničkog streljiva kalibra 155 milimetara što je dio najnovijeg paketa naoružanja za Ukrajinu, objavio je Pentagon.

09:02 Institut za proučavanje rata priopćio je da Rusija priprema mobilizirati gospodarstvo kako mogla nastaviti s napadima na Ukrajinu. Ovaj američki think tank kaže da je Kremlj predložio amandman kojim bi se uvele posebne mjere u gospodarskoj sferi koje bi od ruskih tvrtki zahtijevale da opskrbljuju ruske specijalnu operaciju u Ukrajini kao i druge protuterorističke operacije. ISW je izvijestio da Rusija vjerojatno pokušava izravno spojiti nuklearnu elektranu Zaporižja u ruski energetski sustav, što je u suprotnosti od prethodnih ruskih tvrdnji da će nuklearna elektrana prodavati električnu energiju Ukrajini.

08:48 Kijev tvrdi da je Moskva intenzivirala svoje raketne napade dugog dometa, pogađajući civilne ciljeve daleko od prve linije. Rusija kaže da je ciljala vojne lokacije. Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov citirao je izjave predsjednika Vladimira Putina "da ruske oružane snage ne napadaju civilne ciljeve".

08:16 Mikolajiv i Odesa su pod snažnim ruskim napadima. Među poginulima je i 12-godišnjak.

07:14 Snažne eksplozije čule su se rano jutros u ukrajinskom gradu Mikolajivu, napisao je gradonačelnik Oleksandr Senkevič u objavi na društvenim mrežama. "U gradu se čuju snažne eksplozije! Ostanite u skloništima!", napisao je Senkevič u aplikaciji za razmjenu poruka Telegram.

06:12 Visoki dužnosnik američkog Ministarstva odbrane je, govoreći pod uvjetom anonimnosti, rekao da ukrajinske snage "vrlo uspješno" koriste napredne višecijevne bacače raketa tipa HIMARS. Njima su, tvrdi, pogodili više ruskih zapovjednih pozicija i oslabjeli ruske kapacitete na bojišnici. "Ukrajinci sad mogu pažljivo odabrati mete koje će potkopati ruske napore na puno sustavniji način nego što su to mogli dosad artiljerijom kratkog dometa", rekao je dužnosnik novinarima. 

(SB/Index.hr/Agencije)   

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...