URED ZA REVIZIJU OBJAVIO KAKO SU TROŠILE DRŽAVNE INSTITUCIJE: Kupovali osam zimskih guma za jedno auto, direktor zadužio specijalizirano vozilo...

Revizori su tako, između ostalog, utvrdili da Vijeće za državnu pomoć BiH raspolaže sa jednim službenim vozilo pa ipak su kupili osam komada zimskih guma, i to u maju i u oktobru. Za gume je u 2021. godini potrošeno 1.910 KM.

  • Mini market

  • 02. Jul. 2022  02. Jul. 2022

  • 0

Ured za reviziju institucija Bosne i Hercegovine objavio je prvu grupu izvještaja o načinu trošenja budžetskog novca u prošloj godini, te je kod devet institucija, od 21, skrenuta pažnja na određene nepravilnosti, mahom zbog ugovora o djelu, ali i korištenja službenih vozila, prenosi Faktor. .

Revizori su tako, između ostalog, utvrdili da Vijeće za državnu pomoć BiH raspolaže s jednim službenim vozilom pa su ipak kupili osam komada zimskih guma, i to u maju iu oktobru. Za gume je u 2021. godini potrošeno 1.910 KM.

- Nije obrazložen razlog razdvajanja postupaka, kao ni potreba nabavke zimskih guma u ljetnom razdoblju – navedeno je u revizorskom izvješću.

Revizori su utvrdili i da je direktor Državne regulatorne agencije za radijacijsku i nuklearnu sigurnost svoje pravo na uporabu službenog vozila za dolazak na posao i odlazak kući koristi upotrebom specijaliziranog službenog vozila, što nije u skladu s propisima.

Nadalje su utvrđene nepravilnosti kod vođenja putnih naloga pa je tako boravak na službenom putu upisan kao "loko" relacija (lokalna).

Određene probleme kod upotrebe službenog vozila konstatovali su iu Konkurencijskom vijeću Bosne i Hercegovine čiji je član koristio službeni auto za "sedmični dolazak na posao od mjesta prebivališta do mjesta rada i odlazak s posla, i za svakodnevne loko vožnje".

- Važećim internim aktom o korištenju službenih vozila propisano je korištenje vozila samo za obavljanje službenih poslova – ukazali su revizori.

Napomenuli su i da su za iste relacije iskazivane različite kilometraže koje su ponekad znatno odstupale od realne.

- Postoje slučajevi da je u putnom nalogu navedena loka vožnja, a korišten je TAG uređaj za plaćanje putarine – navedeno je u revizorskom izvještaju.

Problem je bio i što se servisiranje službenih auta vršilo kod servisera s kojima nije potpisan ugovor. Također, tijekom 2021. godine nastala je šteta na vozilu u iznosu od oko 3.200 KM, a revizorima nije predočen zapisnik o oštećenju niti su u putnom nalogu navedene informacije o sudu ili oštećenju. Slično je bilo iu Agenciji za statistiku BiH.

Revizori su skrenuli pažnju i na dugogodišnji problem angažiranja radnika po ugovoru o djelu za poslove koji su zapravo redovni. Ovo je problem koji se odnosi na skoro sve institucije BiH.

Državna regulatorna agencija za radijacijsku i nuklearnu sigurnost je na ugovore o djelu u prošloj godini potrošila 23.680 KM, Direkcija za ekonomsko planiranje BiH potrošila je 20.978 KM gdje je za prevođenje tekstova mjesečno plaćeno 4.382 KM.

Agencija za statistiku BiH je za ugovore o djelu dala 67.116 KM, Uprava za zaštitu zdravlja bilja 51.880 KM gdje su neki ugovori "išli" i do 2.000 KM mjesečno, a skrenuta je i pažnja da su naknade članovima Vijeća za državnu pomoć isplaćivane i nakon isteka. mandata.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...