PRORUSKI BH. ENTITET RS: Ko više podržava Rusiju i Putina – Milorad Dodik ili opozicija?

"Čini mi se da opozicija uvijek ide korak unatrag. Ona se već godinama nalazi u defanzivnoj poziciji",

  • Politika

  • 03. Jul. 2022  03. Jul. 2022

  • 5

Tema najnovijeg Mosta Radija Slobodna Evropa bila je kakve su šanse opozicije u Republici Srpskoj da pobijedi na oktobarskim izborima i prekine vladavinu Milorada Dodika koja traje skoro dvije decenije.

Sagovornici su bili Tanja Topić, politička analitičarka iz Banjaluke, i Draško Aćimović, ekonomista i bivši diplomata takođe iz Banje Luke.

Bilo je riječi o tome da li je opozicija ponovo upala u Dodikovu zamku, pa se s njim takmiči ko je veći čuvar Republike Srpske, kako opozicioni lideri pokušavaju da ubijede javnost da Dodik, kao član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, nije spiječio sankcije koje je Bosna i Hercegovina deklarativno uvela Rusiji dok u isto vrijeme predsjednik Rusije Putin prima Dodika, a ruski ministar inostranih poslova Lavrov izjavljuje da je on prijatelj Rusije i zašto se opozicija takmiči sa vladajućom partijom u dodvoravanju predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Razgovaralo se i o tome zašto opozicija nakon veoma uspješnog mitinga protiv korupcije oktobra prošle godine nije imala nijednu veću akciju tog tipa, da li je na to uticala činjenica da je u međuvemenu otkriveno da Mirko Šarović, predsjednik najveće opozicione stranke, ima stanove u Beogradu koje nije prijavio, ima li opozicija u vremenu, kada bjesni inflacija, program kako pomoći najugoženijem dijelu stanovništa, kao i o tome ko od opozicionih kandidata za najviše funkcije ima najbolje šanse na oktobarskim izborima.

Čini mi se da opozicija uvijek ide korak unatrag. Ona se već godinama nalazi u defanzivnoj poziciji. Stalno pokušavaju da se operu, da pokažu da nisu izdajnici, da su dobre patriote. To stalno nastojanje da se ponovo vrate u etnonacionalni prostor – koji je za njih zauvijek izgubljen jer je prešao u ruke Dodikove partije – čini ih dosta neuvjerljivim”, kazala je Topić.

Na pitanje da li je opozicija ponovo upala u Dodikovu zamku pa se takmiči s njim ko je veći branitelj Republike Srpske? I može li uopšte opozicija ubijediti birače da su oni veći čuvari Republike Srpske od Dodika Draško Aćimović kaže:

Slažem se da je opozicija u defanzivi, da stalno prati Dodika i njegovu politiku i zato i gubi izbore. Apsolutno su izgubili ono po čemu bi mogli biti prepoznatljivi. Nikako da shvate da je priča o izdaji najobičnija zamka. Dodik godinama ponavlja jednu te istu mantru – izdajnik, izdajnik, izdajnik. Kad on to radi, ne znam zašto mu opozcija ne uzvrati istom mjerom – lopov, lopov, lopov ili prevarant, prevarant, prevarant”.

Aćimović ističe i da je najveća greška takmičiti se sa Dodikom ko više voli Putina i Rusiju?

“Oni su trebali da narodu kažu istinu. Zna se šta je istina, vidi se šta je istina. Vidi se tragedija koju je prouzrokovala ruska invazija na Ukrajinu. Ako ništa drugo mogli su ići od grada do grada i razgovarati s ljudima, govoriti im šta se dešava u Ukrajini.

Takmičiti se sa Dodikom u proruskom narativu potpuno je besmisleno. Da je bilo koji funkcioner u bilo kojoj evropskoj državi uradio ono što je uradio Milorad Dodik – otišao na sastanak s Putinom usred Sankt Petersburga – opozicija bi radila na tome da on hitno bude odstranjen sa svih političkih funkcija. Međutim, opozicija u Republici Srpskoj nijednom rječju nije reagovala na to”, smatra Aćimović.

Topić, pak, ističe da ruska agresija na Ukrajinu i odnos prema ruskim sankcijama svakako će biti velike teme u izbornoj kampanji.

“Treba reći da su neki od opozicionih političara, prvenstveno iz Partije demokratskog progresa, dosta stidljivo pozdravili Rezoluciju Ujedinjenih Nacija kojom se osuđuje agresija na Ukrajinu, ali tek nakon što je Srbija glasala za tu rezoluciju. Oni su se zaklonili iza stava predsjednika Srbije Aleksandra Vučića.

Stajalište opozicije je da se treba držati Srbije i slijepo pratiti šta će Srbija reći. Inače, stavovi vladajućih i opozicionih partija prema ruskoj agresiji na Ukrajinu su gotovo identični. Umjesto da jasno osudi razaranje gradova i ubijanje civila naša opozicija dosta kalkuliše što je velika greška. Ako želi da bude alternativa politici vladajućih mora jasno artikulisati svoj stav i hrabro izaći u javnost Republike Srpske koja jeste proruska što je posljedica indoktrinacije koja ovdje godinama traje”, mišljenja je Topić.

Kompletan razgovor možete pročitati na ovom LINKU.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 5

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...