ŠOK NA ZAPADU: Jedna zemlja se želi spojiti s Rusijom, Putin je to već odobrio. Mnogi se pitaju je li se to stvara novi SSSR?

“U sadašnjoj fazi Savezna država Bjelorusije i Rusije igra ulogu lokomotive u općem toku integracijskih procesa”, poručio je Lukašenko.

  • Svijet

  • 03. Jul. 2022  03. Jul. 2022

  • 1

Zapadne sankcije samo ubrzavaju integraciju Rusije i Bjelorusije, poručio je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin, kako prenosi Moscow Times.

Neviđeni politički i sankcijski pritisak ‘kolektivnog Zapada’ tjera nas da ubrzamo procese ujedinjenja. Zajedno je lakše minimizirati štetu od nezakonitih sankcija, pokrenuti proizvodnju traženih proizvoda, razvijati nove kompetencije i širiti saradnju s prijateljskim zemljama”, rekao je Putin u video obraćanju na IX. godišnjem Forumu ruskih i bjeloruskih regija, prenosi Slobodna Dalmacija.

Podsjetimo, zapadne zemlje nametnule su više rundi sankcija i Moskvi i Minsku kao odmazdu za rusku agresiju na Ukrajinu, pri čemu je Bjelorusija optužena da dopušta ruskoj vojsci korištenje bjeloruskog teritorija za upad u sjevernu Ukrajinu.

Svoj govor na forumu – koji je održan u bjeloruskom gradu Grodnu, blizu poljske granice – Putin je počeo povijesnim reminiscencijama na Drugi svjetski rat, podsjetivši da se forum održava uoči Dana neovisnosti Republike Bjelorusije, koji se obilježava 3. jula.

“Na taj dan 1944. godine Minsk je oslobođen od nacista. Zato želim od srca čestitati našim bjeloruskim prijateljima ovaj državni praznik. Uvijek ćemo se sjećati da su se naši narodi zajedno borili za odbranu slobode i neovisnosti te za mir u cijeloj Evropi po cijenu golemih žrtava”, rekao je predsjednik Rusije.

Putin je govor završio konstatacijom da su dvije susjedne zemlje “uspjele postići doista uzornu razinu strateškog partnerstva i savezništva”, odnosno da njihova Unija predstavlja “primjer istinski obostrano korisne i ravnopravne integracije”.

Na forumu u Grodnom govorio je i bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, koji se također pohvalno izrazio o uniji dviju zemalja kao “primjeru kulturne i ekonomske međudržavne saradnje”:

“U sadašnjoj fazi Savezna država Bjelorusije i Rusije igra ulogu lokomotive u općem toku integracijskih procesa”, poručio je Lukašenko.

Predsjednik Bjelorusije potom je pozvao i ostale postsovjetske zemlje da se približe Uniji, navodeći kako je to jedini način da ostanu suverene i neovisne.

“Danas zemlje postsovjetskog prostora moraju biti iskreno zainteresirane za približavanje Saveznoj državi, ako žele očuvati svoj suverenitet i neovisnost. Oni koji sumnjaju moraju shvatiti: bez brzog ujedinjenja i konsolidacije, jačanja međudržavnih veza i jednostavno normalnih ljudskih odnosa, možda nas sutra neće biti”, rekao je Lukašenko.

Ove će Lukašenkove riječi na Zapadu tumačiti kao najavu Putinova pokušaja da obnovi bivši SSSR, u skladu s njegovom poznatom tezom da je “raspad Sovjetskog Saveza najveća geopolitička katastrofa 20. stoljeća”, odnosno da “onaj ko ne žali za SSSR-om nema srca”. No puno se rjeđe citira nastavak te Putinove izjave, u kojoj on kaže da “onaj ko želi obnoviti SSSR nema pameti”.

Kako bilo, valja reći da je ideja spajanja Rusije i Bjelorusije starija od Putina, jer datira iz vremena prije nego što je Putin preuzeo vlast u Rusiji. Ugovor o uniji Rusije i Bjelorusije dvije su zemlje potpisale još 1997., kad je Rusiju vodio Boris Jeljcin, a proklamirani cilj sporazuma bila je obnova susjedskih veza nakon raspada SSSR-a te, u konačnici, stvaranje zajedničke države.

Ostatak teksta OVDJE.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...