RUSKI POLITIČAR IMA IDEJU KAKO DA UNAPRIJEDI SVOJU KARIJERU: "Kalinjingrad treba preimenovati, može se zvati po Putinu"

Vladibaltijsk je kombinacija imena ruskog predsjednika Vladimira Putina i imena koje je grad trebao nositi nakon 1946. godine.

  • Svijet

  • 04. Jul. 2022  

  • 0

Čelnik ruske političke stranke Pravedna Rusija - Za istinu, Sergej Mironov, predložio je preimenovanje Kalinjingrada u Vladibaltijsk, a Kalinjingradske oblasti u Baltički teritorij.

"Možda je došlo vrijeme da razmislimo o preimenovanju Kalinjingrada u skladu sa suvremenom realnošću i domaćom tradicijom. Na primjer, Vladibaltijsk i, shodno tome, Baltički teritorij", izjavio je Mironov, a prenose ruski mediji.

Vladibaltijsk je kombinacija imena ruskog predsjednika Vladimira Putina i imena koje je grad trebao nositi nakon 1946. godine.

"Predstraža na zapadnoj granici Rusije"

Mironov je rekao i da je ova regija strateški vrlo važna za Rusiju te da će promjene imena istaknuti status regije kao "zapadne ispostave", ali ovo pitanje moraju riješiti stanovnici. 

"Iz ovog naziva odmah postaje jasno da je riječ o predstraži na krajnjoj zapadnoj granici naše domovine, koja se proteže od Tihog oceana do Baltika. Ali naravno to pitanje trebaju riješiti stanovnici regije", zaključio je.

1946. trebao biti preimenovan u Baltijski

Kalinjingrad je sjedište ruske baltičke flote i općenito visokomilitarizirana zona u kojoj su, uz desetke tisuća vojnika i mornara baltičke flote, smješteni balistički projektili Iskander, koji mogu nositi nuklearne bojeve glave.  

Kalinjingrad je pao pod rusku vlast nakon pobjede nad nacističkom Njemačkom na kraju Drugog svjetskog rata. Prije toga se taj povijesno njemački grad zvao Königsberg i imao je većinski njemačko stanovništvo, još iz doba Kraljevine Pruske, ali tijekom i nakon rata je etnički očišćen i rusificiran.  

Grad je 1946. trebao biti preimenovan u Baltijski, ali je na kraju ipak dobio ime Kalinjingrad u čast istaknutog boljševičkog i sovjetskog lika Mihaila Kalinjina.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...