BIDEN DONIO ODLUKU: Sjedinjene Američke Države započele pregovore o povlačenju vojnika iz…

Izgradnja vojne baze je koštala oko 100 miliona dolara.

  • Svijet

  • 23. Apr. 2024  

  • 0

Vlasti SAD-a započele su pregovore sa vlastima Nigera o povlačenju američkih vojnika iz te zemlje na zapadu Afrike, objavio je Pentagon.

Te trupe služe za borbu protiv džihadističkih ekstremista u regionu Sahel kojem pripada Niger.

Vlada Nigera, koja je nastala kao rezultat državnog udara prošlog jula, odlučila je prošlog mjeseca raskinuti ugovor o vojnoj saradnji sa SAD-om, i saopćila da je prisustvo američkih vojnika u Nigeru sada „ilegalno“.

Washington je nedavno konačno pristao da povuče više od 1.000 vojnika iz te zemlje i najavio slanje delegacije u Niamey radi dogovora o detaljima povlačenja.

„Možemo potvrditi početak razgovora između Sjedinjenih Država i Nigera o urednom povlačenju američkih snaga“, rekao je glasnogovornik Pentagona Pat Ryder.

U razgovorima učestvuje „mala delegacija Pentagona i američke vojne komande za Afriku“, a SAD će „nastaviti da istražuju moguće opcije kako bi osigurale da uvijek budu u mogućnosti da se suoče s potencijalnim terorističkim prijetnjama“, dodao je Ryder.

U Nigeru, SAD imaju veliku bazu dronova u blizini Agadeza. Njena izgradnja je koštala oko 100 miliona dolara.

Nakon državnog udara u kojem je svrgnut izabrani predsjednik Mohamed Bazum, novi vojni režim je brzo zatražio odlazak vojnika iz Francuske.

Vojna hunta se politički približila Rusiji, kao i Mali i Burkina Faso, zemlje u kojima također vladaju vojni pučisti.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...