MIRVAD, MIOMIRKA, SANELA, ANJA, NIHAD...: Na izbornim listama u Kantonu Sarajevo gradonačelnica, ljekari, predsjednici stranaka, glumci, genetičari...

Savez za bolju budućnost za nosioca liste je kandidirao poznatog glumca Mirvada Kurića koji je nekadašnji ministar kulture i sporta dok je SBB bio dio vlasti u KS.

  • Vijesti

  • 05. Jul. 2022  05. Jul. 2022

  • 1

Političke stranke predale su kandidatske liste Centralnoj izbornoj komisiji BiH. Do 29. jula traje ovjera listi.

Prema do sada objavljenim listama političke stranke su za Skupštinu KS nominirale i same predsjednike stranaka. Očito je da će se voditi velika borba ko će osvojiti vlast u Kantonu Sarajevo.

Tako je Naša stranka za nosioca liste stavila predsjednika Edina Fortu koji je aktuelni premijer KS. Na listi je i nekoliko kandidata koji su aktuelni federalni zastupnici Miomirka Melank i Sanela Klarić, kao i dogradonačelnica Sarajeva Anja Margetić. Na listi je i gradski vijećnik i generalni sekretar Naše stranke Nihad Uk.

Listu SDP BiH predvodi gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić, a na drugom mjestu je Adnan Šteta, ministar saobraćaja u Vladi KS. Na listi je i federalni zastupnik Irfan Čengić.

Kada je riječ o listi Naroda i pravde nosilac je Elvedin Okerić, jedan od najbližih saradnika predsjednika NIP-a Elmedina Konakovića i predsjedavajući Skupštine KS. Na drugom mjestu je Arijana Memić, zastupnica koja je svoj prvi mandat osvojila 2018. godine. Slijede Kemal Ademović, jedan od osnivača NIP-a, Aljoša Čampara i Danijela Kristić, aktuelni kantonalni zastupnici.

Interesantno je da je novopečeni član NIP-a Senad Hasanović koji je promijenio tri stranke u kratkom periodu na poziciji 14. Na listi su i troje aktuelnih ministara u Vladi KS Naida Hota Muminović, Omer Osmanović, Samir Avdić, kao i direktor Civilne zaštite KS Dženan Brkanić.

Listu SDA predvodi Mahir Dević, šef Kluba zastupnika SDA u Skupštini KS, a slijedi ga Sebija Izetbegović, supruga predsjednika SDA i direktorica KCUS-a. Na trećoj i četvrtoj poziciji su arhitekta Faruk Kapidžić i aktuelni zastupnik Haris Zahiragić.

Demokratska fronta na izbore izlazi u koaliciji „Željko Komšić za građansku državu“, a nosilac za Kanton Sarajevo je Albin Zuhrić, jedan od savjetnika člana Predsjedništva BiH Željka Komšića. Na drugom mjestu je Marijela Margeta Hašimbegović, aktuelna gradska vijećnica u GV Sarajeva i OV Novo Sarajevo. Na listi je i doktor Ilijaz Pilav, Vedrana Vujović, Srđan Sužnjević.

Stranka za BiH u KS kao nosioca liste kandidirala je Semira Efendića, aktuelnog načelnika općine Novi Grad. Iako je jasno da se Efendić neće odreći načelničkog mandata ukoliko osvoji mandat zastupnika u Skupštini KS, on je iskoristio trik koji smo već vidjeli u borbi za mandate u Skupštini KS. Oni su dozvoljeni, ali se na određeni način tumače i kao prevara birača.

Savez za bolju budućnost za nosioca liste je kandidirao poznatog glumca Mirvada Kurića koji je nekadašnji ministar kulture i sporta dok je SBB bio dio vlasti u KS.

Nosilac liste Narodnog evropskog saveza za Skupštinu KS je Haris Selmanović, aktuelni vijećnik u OV Novo Sarajevo.

Novi politički pokret Za nove generacije koji je registriran u Sarajevu za nosioca liste u KS ovjerio je Damira Marjanovića, aktuelnog skupštinskog zastupnika i jednog od osnivača pokreta.

Iako ovo nije konačan broj listi za KS za sada su ovo neka od poznatih imena.

Sigurno je da će borba za vlast u KS biti napeta do posljednjeg trenutka ili prebrojanog glasa.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...