HITNA REAKCIJA ILI OSTAVKE: Sramotni prizori iz Mostara, Partizansko spomen groblje je opet prepušteno samo sebi...

Antifašisti su skrenuli pozornost da je Partizansko groblje zapušteno i neuređeno, iako su u gradskom proračunu predviđena sredstva za njegovo održavanje.

  • Vijesti

  • 05. Jul. 2022  05. Jul. 2022

  • 1

Izaslanstvo Udruženja antifašista i boraca NOR-a (UABNOR) Mostar posjetilo je u ponedjeljak, 4. jula, na dan koji se u SFRJ slavio Dan borca, Partizansko spomen groblje u Mostaru.

Pored obilježavanja datuma na koji je 1941. godine Komunistička partija Jugoslavije donijela odluku o podizanju ustanka, UABNOR je ovom prilikom još jednom upozorio na uništavanje Partizanskog spomen groblja, nacionalnog spomenika BiH.

„Događaj nismo najavljivali policiji iz razloga što nismo pravili veliko okupljanje građana, nego delegacijsku posjetu. Uprkos tome, dočekale su nas jake policijske snage u cilju zaštite. Od koga ako je Mostar siguran grad kako nas  uporno uvjeravaju? Istovremeno 22 dana kasnije nema nikakve informacije o toku istrage ili se čeka, kao i obično, da vrijeme učini svoje”, priopćeno je iz UABNOR-a.

Pozvali su mjerodavne da obavijeste javnost dokle se došlo s istragom i utvrđivanjem identiteta osoba koje su prije tri tjedna uništile oko 700 ploča s imenima poginulih partizana.

Antifašisti su skrenuli pozornost da je Partizansko groblje zapušteno i neuređeno, iako su u gradskom proračunu predviđena sredstva za njegovo održavanje.

„Partizansko spomen groblje je opet prepušteno samo sebi, a zapravo u odnosu prema ovom i ovakvom spomeniku ogleda se odnos prema državi. Hitna akcija ili odstupanje s funkcija jedino je rješenje”, poručili su iz UABNOR-a Mostar.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...