MUHAMED HADŽOVIĆ ZA "SB": "Život i vladavina kralja Tvrtka I podsjeća na to koliko je bitno oživjeti ideju suživota"

Kralja Tvrtka I u predstavi će oživjeti mladi i karizmatični glumac Muhamed Hadžović, večeras u Sarajevu, u okviru Baščaršijskih noći, u velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra.

  • Kultura

  • 07. Jul. 2022  07. Jul. 2022

  • 1

U dugoj i bogatoj historiji Bosne i Hercegovine malo ko zauzima važnije mjesto od kralja Tvrtka I Kotromanića koji je tadašnju banovinu Bosnu napravio najjačom kraljevinom svog doba na cijelom Balkanu. Malo ko je bio tako utjecajan i cijenjen u srednjovjekovnoj Evropi i svijetu kao on, i upamćen kao moćan i pravedan vladar.

Danas ga se sjećamo na različite načine - ulice bosanskohercegovačkih gradova, trgovi i parkovi nose ime po njemu, pišu se o njemu pjesme, gradimo mu spomenike, a od večeras kralj Tvrtko će prvi put u historiji oživjeti na daskama koje život znače - u predstavi "Ljetopis o kralju Tvrtku" rađenoj po romanu Jasmina Imamovića.

Kralja Tvrtka I u predstavi će oživjeti mladi i karizmatični glumac Muhamed Hadžović, večeras u Sarajevu, u okviru Baščaršijskih noći, u velikoj dvorani Bosanskog kulturnog centra.

Tim povodom razgovarali smo sa Hadžovićem o večerašnjoj premijeri i sutrašnjoj reprizi, te o predstavama koje će se igrati na srednjovjekovnim tvrđavama u BiH, poput one u Srebreniku - gdje je rođen kralj Tvrtko I.

Bit ćete prva osoba u historiji koja je utjelovila lik kralja Tvrtka na daskama koje život znače. Kakav je izazov bio prihvatiti ovakvu ulogu? Šta ste o kralju Tvrtku i bosanskom kraljevstvu znali prije prihvatanja uloge?

"Činjenica da ranije nije tumačen lik kralja Tvrtka I te da do sada predstave na tu temu u historiji domaćeg teatra nije bilo, za mene kao glumca predstavlja izazov u smislu preuzimanja odgovornosti za utjelovljenje tako bitne ličnosti, no isto za mene predstavlja i najveću čast, kako profesionalno, tako i privatno.

Znanje koje sam imao o kralju Tvrtku I prije rada na predstavi temeljilo se na onom što bosanskohercegovački obrazovni sistem nudi kao i mojoj ličnoj znatiželji, što mi je omogućilo da, pripremajući se za ovu ulogu, uvidim nedostatke koji iz istog sistema proizilaze te prepoznam potrebu za isticanjem i promovisanjem bogate historije naše zemlje."

Kako su tekle pripreme za predstavu?

"Mogu slobodno reći da sam uživao u pripremi ove predstave, što u mnogo čemu ovisi o tome što je užitak raditi s rediteljem kakav je Dino Mustafić koji je svom poslu istinski predan i koji živi sa svakim detaljem ovog projekta, kao i izvanrednim kolegicama i kolegama: Helena Vuković, Vanja Matović, Mirna Jogunčić, Mirza Ćatibušić, Elmir Krivalić, Mehmed Porča, Enes Salković, Kaća Dorić. Posebno želim istaći da mi je velika čast igrati zajedno sa svojim profesorom Senadom Bašićem od kojeg, čini mi se, svakodnevno učim." 

Danas, kada već očekujete premijeru predstave – šta ste naučili o liku ovog jedinstvenog kralja i šta biste rekli da on treba da predstavlja bh. javnosti?

"Iako je bio vrlo mlad, kralja Tvrtka I karakterisala je hrabost, ali i mudrost zbog kojih  je bio vrlo cijenjen i za čije je vrijeme vladavine postigao to da je Bosna postala važna zemlja u međunarodnim odnosima, te je postigla društveni i kulturni progres zbog kojeg je sve više ljudi dolazilo znajući da će im vladar pružiti utočište. ..

Život i vladavina kralja Tvrtka I podsjeća na to koliko je bitno oživjeti ideju suživota, obraćajući pažnju na to koliko smo slični, a ne različiti onda kada imamo isti cilj, a to je cjelovitost." 

U posljednje vrijeme često se podsjećamo tog perioda bosanske historije, zbog čega mislite da je to važno?

"Vi kažete da se često podsjećamo, a ja bih rekao da je to vrlo rijetko i nedovoljno.

Historija ne predstavlja samo prošlost, ona je od krucijalnog značaja za društvo.

Neovisno o kojem je tačno periodu riječ, svaki nam mora biti od istog značaja, jer nas upoznaje s životima naših predaka i upozorava nas na važnost sticanja znanja, mudrosti i odgoja na ovom svijetu kao i na posljedice koje prouzrokuje nedostatak ovih vrlina." 

Kada sagledate ovu i svoje ranije uloge, možete li ih uporediti? 

"Imao sam priliku do sada uistinu mnogo raditi, kako na pozorištu tako i na filmu i televizijskim serijama zbog čega mogu reći da je svaka uloga uprkos (na prvi pogled) određenim sličnostima, u svojoj suštini u potpunosti drugačija.

Iako sam svjestan društvene važnosti kada je riječ o ovoj ulozi, glumac sam koji svakom liku pristupa vrlo pažljivo, uvjeren da je nemoguće izgraditi lik ako mu se ne pristupi od samog temelja, stoga je ovaj lik kao i svaki drugi za mene još jedan glumački izazov… kao što je rekao Krleža: 'Glumac živi sada i nikada više'.”

Možemo li Vas očekivati u još nekom novom projektu uskoro? 

"U nadolazećem ljetnom periodu slijedi promocija vrlo važnih projekata koje sam imao priliku raditi u prošloj godini kao što je film Pjera Žalice 'Praznik rada' u kojem igram glavnu ulogu, ali isto tako i rad na novim projektima u regionu što se odnosi na film i televizijske serije, ali više o tome ćemo nekom drugom prilikom. Zahvalan sam na tome što mnogo radim i što rad na svakom novom projektu za mene predstavlja novu priliku za budućnost."

(S. Hodžić)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...