GLUMAC MUHAMED HADŽOVIĆ: "Bosanskohercegovačka kinematografija je gladna"

Iako sam u posljednje vrijeme odbio veći broj uloga...

  • Kultura

  • 25. Feb. 2024  25. Feb. 2024

  • 0

Poznati bosanskohercegovački glumac Muhamed Hadžović ostvario je zapažene uloge u brojnim ostvarenjima domaće kinematografije. Njegov talenat su zapazili i režiseri, scenaristi i producenti iz regiona, pa je tako u novoj srbijanskoj seriji "Sablja", koja govori priču o ubistvu premijera Zorana Đinđića, utjelovio jednu od uloga.

Ova serija obrađuje važnu političku, historijsku ali i društvenu temu iz regiona, a o samoj seriji, kao i situaciji u regionalnoj filmskoj industriji za "Oslobođenje" je govorio Muhamed Hadžović. 

Najavljen je početak emitovanja serije "Sablja" u kojoj se pojavljujete i Vi, među brojnim velikim imenima regionalnog gkumišta. Očekujete li da će ova serija odjeknuti ne samo u Srbiji, nego i u regionu? Da li je indikativno i to što je odloženo emitovanje na RTS-u?

Serija će sigurno odjeknuti u cijelom regionu, to prvenstveno govorim zbog vrhunskog kvaliteta serije koji predstavlja svojevrsnu inovaciju na našim prostorima, zatim odlične glumačke postave, ali i same teme koja je interesantna i itekako aktuelna jer se o njoj nikada nije ni prestalo pričati još od 2003., kada je i izvršen atentat na Zorana Đinđića, tadašnjeg srbijanskog premijera. U posljednjih dvadesetak godina, javnost je imala priliku pogledati različite reportaže, dokumentarce, informisati se kroz različit multimedijalni sadržaj, no ovo je prvi put da je na temu akcije ‘Sablja‘ snimljena televizijska serija, iza koje stoje godine i godine rada i ulaganja, zbog čega se ona po mnogočemu razlikuje od svega što je javnost do sada imala priliku vidjeti. Vjerovati ću zvaničnom obavještenju RTS-a u kojem se navodi da je emitovanje odgođeno jer je upravo to u interesu projekta. Vrijeme će pokazati.

Šta Vam se najviše svidjelo kada ste pročitali scenariji za seriju "Sablja"? 

Kada sam dobio poziv od Vladimira Tagoća i Gorana Stankovića (reditelji serije) kroz razgovor sam vidio da su spremni za snimanje, i na svako moje pitanje dobio sam dobar odgovor, gradili smo moj lik drugačije od svega što sam do sada radio, i oni su gledali neke moje filmove i serije i htjeli smo ići malo dalje u karakterizaciji ‘Mrava‘ (lik kojeg tumačim u seriji). Prilikom prvog čitanja scenarija oduševila me je odlična struktura kao i ‘čistoća‘ samog teksta, što govori o tome da je scenarij prošao mnogo faza obrade (mnogo obrade, puno ruku), a što je rezultiralo jasnoćom, pojednostavljenošću, ogoljenošću, uz puno promjena, ali bez suvišnih deskripcija i pojašnjenja. Meni kao glumcu je tako napisan scenarij uvijek izuzetno inspirativan.

Da li nam nedostaje više ovakvih serija koje će obrađivati ozbiljne društvene i političke probleme, događaje koji su odredili našu današnju sudbinu, ne samo u komšijskim zemljama nego i u BIH?

Nedostaje. Samo se plašim da smo mi kao država daleko od toga te da možemo ići nekim tragom drugih, jer da bi se došlo do tog nivoa, potrebno je prvenstveno imati realnu i poštenu mogućnost produciranja serija. Iako dokazana kao odlična kada je riječ o filmskoj formi, bosanskohercegovačka kinematografija zbog nedostatka kontinuiteta i stanja u kulturi općenito je gladna projekata svakog žanra, a kamoli televizijskih serija visokog kvaliteta.

Jeste li se pokajali zbog nečega u karijeri, da li ste odbili neku ulogu, a kasnije shvatili da je to bila odlična prilika?

Nisam. Iako sam u posljednje vrijeme odbio veći broj uloga, zbog svake uloge koju sam odbio, nakon prikazivanja projekata sam bio jako sretan što sam tako postupio. Oduvijek sam imao instinkt za kvalitet kada je to u pitanju, jer u samom početku sam kroz razgovore s kolegama mogao na vrijeme shvatiti kakva je priča u pitanju, šta se njome želi postići i kakva je sama produkcija. Najbolje prilike tek dolaze.

Možete li izdvojiti neku ulogu za koju smatrate da Vas je okarakterisala kao glumca? 

Ne. Nikada nisam želio markirati jednu tačku karijere, koja se razvija za sada dobro, to bi na neki način značilo sigurno utočište u nedostatku kreativne energije. Sve su mi uloge bile jednako važne i sve su mi bile inspirativne.

Mislite da živimo u vremenu hiperprodukcije kada je riječ o snimanju filmova i serija, da li nedostaje kvalitete i je li u tom smislu kinematografija precijenjena ili podcijenjena?

Prvo nama nedostaje mnogo pokušaja da bi mogli govoriti o kvaliteti, općenito se ne možemo pomjeriti u tom smislu ako nemamo mnogo pokušaja i pogrešaka. Ali pod tim podrazumijevam da imamo jasnu viziju i cilj gdje zelimo biti u produkcijskom smislu, bez toga ostaju samo pokušaji i pogreške, to je tužnije nego ništa ne raditi iz opravdanih razloga. Dakle ostaje nam jedino da sistematski i dugoročno prepoznamo interes, da imamo jasnu viziju i da se nametnemo na tržištu.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...