"JEDITE DUGU": Šta se događa u tijelu ako prije obroka pojedete voće?

Tokom ljetnog perioda i visokih temperatura, lagana i osvježavajuća hrana nam je prvi izbor. Tada jedemo više voća i sezonskog voća i povrća i osjećamo se bolje, poletnije i zdravije.

  • Jeste li znali

  • 08. Jul. 2022  08. Jul. 2022

  • 0

Voće je važan dio prehrane i izvrstan izvor vitamina, minerala, antioksidansa i vlakana, koji su s nutricionističkog stajališta neophodni za normalnu funkciju organizma i mogu pomoći u smanjenju rizika od raka, bolesti srca i dijebetesa.

Međutim, postoji rasprava o tome kada i kako bismo trebali konzumirati voće da bismo od njega imali najviše koristi.

Vodiči za zdravu prehranu obiluju savjetima da bismo voće trebali jesti isključivo na prazan želudac kako bismo unijeli što više hranjivih tvari i pokrenuli svoj probani sustav.

Također, konzumiranje voća nakon obroka izaziva fermentaciju, a voćku poslije jela je izrazito teško probaviti.

Kad bismo trebali jesti voće?

Međutim, istraživanja su pokazala da to ipak nije istina. Kako objašnjava Healthline, probavni sustav je dizajniran tako da apsorbira što više hranjivih tvari iz hrane i uvijek je spreman za rad.

Doba dana ne može utjecati na hranjivost određene namirnice. Međutim, trebamo više pažnje obratiti na to kako jedemo.

Ako hranu jedemo previše brzo, naše tijelo će imati problem s probavljanjem onoga što smo pojeli, bez obzira na to radi li se o marelici ili komadu pizze.

Iako ne postoji određeni raspored trbali bismo jesti četiri porcije voća dnevno. Dobra vijest je ta da se u to računaju i voćni deserti koje volimo tokom ljetnih mjeseci, poručuju iz organizacije American Heart Association.

Za one koji žele smršavjeti, voće bi bilo najbolje konzumirati prije svakog obroka. Vlakna koje se nalaze u voću ponašaju se kao posebna vrsta ugljikohidrata od kojih ne apsorbiramo kalorije, ali nas drže sitima.

Drugim riječima, voće će nas zasititi pa ćemo pojesti manje nezdrave hrane.

U mršavljenju će vam najbolje pomoći malina, kupina, marakuja i nar, kažu nutricionisti.

Vjerovatno ste barem jednom na društvenim mrežama vidjeli izraz "jedite dugu" (eat the rainbow). Ovaj Instagram-savjet hvale brojni stručnjaci jer su hranjivi spojevi koji voću daju boju zapravo antioksidansi, a poznato je da se oni bore protiv slobodnih radikala i smanjuju upale u tijelu.

Ako imate osjećaj da vaše tijelo teško razgrađuje voće, najbolje bi ga bilo prokuhati kako biste "omekšali" vlakna u njemu i kako bi vaša probava bolje funkcionirala, kaže nutricionistica Carrie Gabriel.

(Zadovoljna.hr) 

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...