UKRAJINCI U BiH PLJAČKALI BANKOMATE SBERBANKA: Za krađu 2,6 miliona KM Dmytro Boiko i Oleksandr Zaitsev osuđeni na devet godina robije

Osuđeni Boiko i Zaitsev odlukom suda, a na zahtjev Kantonalnog tužiteljstva, ostat će u pritvoru u BiH do izricanja pravomoćne presude.

  • Hronika

  • 08. Jul. 2022  

  • 0

Dvojica Ukrajinaca, koji s bankomata u Bosni i Hercegovini ukrali više od 1.3 miliona eura, osuđeni su na višegodišnje zatvorske kazne, potvrdio je danas Kantonalni sud u Tuzli. 

Kako se navodi, Dmytro Boiko (40) i Oleksandr Zaitsev (59) osuđeni su na pet odnosno na četiri godine zatvora nakon što je u prvostepenom postupku utvrđeno kako su oni zajedno s još pet državljana Ukrajine formirali kriminalnu skupinu koja je uz pomoć računalnih alata i programa početkom 2020. godine pljačkala novac s bankomata.

Podigli 2.6 milijuna maraka

Na meti su im bili bankomati tadašnje Sberbank BiH u 24 grada na području Federacije BiH, a iz njih su uspjeli podići čak 2.6 miliona konvertibilnih maraka odnosno nešto manje od 1.33 miliona eura.

Uhapšeni su u Bihaću pri posljednjem takvom pokušaju da prevarom podignu 100.000 konvertibilnih maraka.

Ostaju u pritvoru u BiH

Još pet Ukrajinaca koji su bili sastavni dio kriminalne skupine ostali su nedostupni bosansohercegovačkom pravosuđu. Dokazi koji su protiv njih prikupljeni proslijeđeni su ukrajinskoj policiji.

Osuđeni Boiko i Zaitsev odlukom suda, a na zahtjev Kantonalnog tužiteljstva, ostat će u pritvoru u BiH do izricanja pravomoćne presude.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...