PANIKA U MOSKVI: Ruski Sberbank podnio tužbu sudu, traži 116 miliona dolara…

Baza podataka nije dala više detalja o sporazumima ili tužbi.

  • Ekonomija

  • 08. Nov. 2022  08. Nov. 2022

  • 0

Najveći ruski zajmodavac, Sberbank, tuži globalnog trgovca robom Glencore za oko 117 milona eura (116 milioma dolara) zbog neplaćenih isporuka nafte, objavila je banka u ponedjeljak, a pokazuju sudski zapisi iz baze podataka Arbitražnog suda u Moskvi.

Sudska baza podataka pokazala je da je Sberbank tražila povrat duga i kazni od Glencore Energy UK Ltd-a zbog dva ugovora, vrijedna otprilike 58 miliona eura svaki, javlja Reuters.

Jedna se odnosila na isporuke naftnih mješavina na granici Ukrajine i Mađarske u martu, a druga na isporuke na granici Ukrajine i Slovačke u istom mjesecu.

U izjavi poslanoj e-poštom Reutersu, Sberbank je potvrdio da je podnio tužbu protiv Glencorea.

"Ovo je prisilna mjera, budući da su ponovljeni pokušaji banke da riješi stvar izvan suda bili neuspješni", rekla je press služba banke.

Glencore je odbio komentirati.

Baza podataka nije dala više detalja o sporazumima ili tužbi.

Rusija je napala Ukrajinu 24. februara. Nije jasno je li to utjecalo na ove poslove.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...