MJEŠTANI IH STAVILI NA OGRADE: Policija naredila uklanjanje fotografija poginulih Srba

Fotografije su postavljene s desne strane magistralnog puta u pravcu Potočara. Potom su se mještani usprotivili te su fotografije postavili na ograde, pa su sada na privatnim posjedima, piše N1.

  • Vijesti

  • 09. Jul. 2022  

  • 12

Policija u Brauncu naredila je uklanjanje fotografija postavljenih duž puta od Bratunca ka Potočarima na kojima se, kako je kazao tamošnji načelnik općine, nalaze poginuli Srbi, potvrđeno je u Policijskoj upravi Zvornik.

Fotografije su postavljene s desne strane magistralnog puta u pravcu Potočara. Potom su se mještani usprotivili te su fotografije postavili na ograde, pa su sada na privatnim posjedima, piše N1.

Na terenu je i policija, koja osigurava nesmetano odvijanje saobraćaja.

Načelnik bratunačke općine Srđan Rankić rekao je Srni da su fotografije postavili članovi porodica poginulih uz njegovu saglasnost i podršku s ciljem da se ukaže da su na ovom području stradali i Srbi i da su nad njima počinjeni zločini za koje, kako je kazao, niko nije odgovarao.

- Prošlo je 30 godina a niko nije odgovarao za 3.267 ubijenih Srba od kojih je skoro polovina bilo civila koji su ubijeni u svojim kućama i dvorištima. Na ovaj način želimo da ukažemo da za ubijene Srbe nema zemaljske pravde - rekao Rankić.

On istakao da je uputio pozive svim ambasadama i međunarodnim organizacijama u BiH da njihovi predstavnici dođu na obilježavanje 30 godina od srpskog stradanja, koje je održano 2. jula u Bratuncu, ali da se niko nije odazvao.

- To govori o diskriminatorskom odnosu, o jednostranom gledanju na rat i žrtve u BiH, o boli koja se nanosi porodicama ubijenih Srba i o nepravdi koju dijeli međunarodno i pravosuđe BiH - rekao je Rankić.

On kaže da su fotografije poginulih Srba postavljene da ih vide međunarodni predstavnici kada budu dolazili 11. jula u Potočare na dženazu Bošnjacima ubijenim u genocidu u Srebrenici.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 12

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...