ŠTRAJK U NJEMAČKIM BOLNICAMA TRAJE VEĆ DVA MJESECA: Odgođeno 10.000 operacija

Jedini ustupak na koji je bio spreman sindikat je bio sporazum s upravama bolnica kojim se osigurava sigurnost pacijenata.

  • Svijet

  • 10. Jul. 2022  10. Jul. 2022

  • 0

Već preko dva mjeseca traje štrajk osoblja sveučilišnih bolnica Sjevernog Porajnja i Vestfalije. Čak im nije do većih plaća, nego do više osoblja. Ali to je očito najteže postići. Priču donosi Deutsche Welle.

"Ne tražimo veće plaće, nego više osoblja", kaže za postaju WDR Dominik Stark, medicinski tehničar na odjelu intenzivne skrbi sveučilišne bolnice u Kölnu. "Ovim štrajkom želimo postići više osoblja u bolnicama da onda imamo više vremena pacijentima konačno pružiti profesionalnu njegu".

Iz sindikata uslužnih djelatnosti ver.di, koji je pozvao na štrajk medicinskog osoblja s izuzetkom liječnika, čuje se kako je štrajk "neograničenog" trajanja. To znači da neće prestati dok se ne ispune glavni zahtjevi: otvaranje novih radnih mjesta u bolnicama i time rasterećenje zaposlenih - i to u svim područjima, ne samo onih koji rade s pacijentima.

Jedini ustupak na koji je bio spreman sindikat je bio sporazum s upravama bolnica kojim se osigurava sigurnost pacijenata. Djelatnici jesu u štrajku, ali se ipak dogovara plan dežurstava i prioriteta.

Odgođeno 10.000 operativnih zahvata

No to nipošto ne znači da se u bolnicama može raditi kao inače: kako tvrdi sindikat, u šest sveučilišnih bolnica pokrajine se ne može popuniti 1.800 bolničkih kreveta, a zatvoreno je preko 50 čitavih odjela. "Više od 10.000 operativnih zahvata diljem Sjevernog Porajnja i Vestfalije je moralo biti odgođeno zbog štrajka", kaže medicinski direktor Sveučilišne bolnice u Essenu Jochen Werner.

Ovaj profesor otorinolaringologije ne samo da razumije zahtjeve štrajkača nego ih načelno i podržava: "Direktori klinika odavno vide sve veće opterećenje zaposlenih, osobito onih zaduženih za njegu pacijenata", kaže Werner. "Međutim, mora se reći kako povećanje obima posla ne pogađa samo medicinu, nego se čitav niz godina vidi i u industriji i uslužnim djelatnostima. Sadašnje stanje na aerodromima to posebno jasno pokazuje", kaže profesor.

No čuju se i kritike: "Sveučilišne bolnice pregovaraju sa sindikatom i zapravo postoji lijepa tradicija kako se ne štrajka dok se pregovara. To se ovdje ne poštuje", kaže za WDR Roland Goldbrunner, pročelnik centra za neurokirurgiju Sveučilišne bolnice u Kölnu. "Ne znam zašto pacijenti s tumorima moraju i dalje trpjeti."

100 dana za dogovor, inače...

Sjeverno Porajnje i Vestfalija je sa svojih 18 milijuna stanovnika najmnogoljudnija pokrajina u Njemačkoj. U njoj je šest sveučilišnih klinika i sve su u štrajku još od početka svibnja. Te bolnice su i jedne od najvećih poslodavaca: zapošljavaju ukupno oko 60.000 osoba raznih zanimanja.

No čak i po radnim ugovorima postoje razlike: liječnici su u pravilu zaposlenici sveučilišta, a ostalo osoblje – od medicinskih sestara i fizioterapeuta pa do uredskog i pomoćnog osoblja su zaposlenici države, odnosno ove pokrajine.

"Godinama smo šutjeli i pokušavali održati sustav koji je loš", kaže Anuschka Mucha, medicinska sestra bolnice u Kölnu.A u pandemiji je sve postalo još gore.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...