PREDSJEDNIK NES-a NERMIN OGREŠEVIĆ: "Zabraniti Dritanu Abazoviću da se više ikada pojavi u Potočarima"

Ogrešević za izjavu Dritana Abazovića da genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima, kaže da nije nespretna, nego svjesno negiranje i relativiziranje genocida počinjenog u Srebrenici. 

  • Politika

  • 11. Jul. 2022  

  • 3

Predsjednik Narodnog evropskog saveza BiH Nermin Ogrešević saopćio je da izjava premijera Crne Gore Dritana Abazovića da genocid nije počinjen nad Bošnjacima, nego nad ljudima, nije nespretna, nego svjesno negiranje i relativiziranje genocida počinjenog u Srebrenici. 

Smatra da je Abazović ovo izgovorio na mjestu najvećeg zločina u Evropi nakon Drugog svjetskog rata, te da je svjesno zanemario suštinu, a to je da je "više od osam hiljada ljudi ubijeno zato što su bili muslimani, Bošnjaci, a ne zato što su bili - neki ljudi".

"Genocid je skup krivičnih djela izvršenih s namjerom da se potpuno ili djelimično uništi nacionalna, etnička, rasna ili religiozna grupa, kao takva. Upravo ove kvalifikacije su dokazane u Sudu u Hagu. Šta se krije iza ovih izjava Abazovića, koje su direktno negiranje genocida i uvreda žrtvama na mjestu koje je simbol stradanja Bošnjaka, pokazat će vrijeme i dalje političko djelovanje Abazovića. Zasad je jasno da je on današnji skup u Potočarima iskoristio za svoje političko djelovanje u Crnoj Gori. Dotad, pozivam sve nadležne da Dritanu Abazoviću zabrane da se više ikada pojavi u Potočarima", navodi se u reakciji Ogreševića, saopćio je NES BiH.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 3

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...