SUĐENJE U SLUČAJU "DOBROVOLJAČKA": Politički i vojni vrh BiH optužen za ratni zločin, evo za šta se terete Ganić, Backović, Bahto, Efendić, Muslimović....

Uz optužnicu je predloženo saslušanje 277 svjedoka i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza.

  • Vijesti

  • 12. Jul. 2022  12. Jul. 2022

  • 2

Na Sudu BiH danas će biti održano ročište o izjašnjenju o krivici deset optuženih u slučaju Dobrovoljačka. Tužilaštvo BiH krajem aprila je podiglo optužnicu, a Sud BiH je potvrdio u maju. Sve prigovore optuženih je Sud BiH odbio, odnosno sudija Braco Stupar čime je optužnica i zvanično potvrđena.

Prvooptuženi je Ejup Ganić, a zatim Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.

Sud BiH potvrdio je 12. maja optužnicu Tužilaštva BiH koja ih tereti da su 3. maja 1992. godine u Sarajevu izvršili napad na kolonu vojnika bivše JNA, koja je bila pod pratnjom UN-a.

Uprkos stavu Haškog suda o tome da je kolona JNA u Dobrovoljačkoj bila legitimni vojni cilj Tužilaštvo je nastavilo istragu bez obzira na ranije slučajeve protiv Ganića i Jovana Divjaka koji su odbačeni.

Uz optužnicu je predloženo saslušanje 277 svjedoka i više vještaka, a priloženo je više od 500 materijalnih dokaza.

Optužnicu je pisao sadašnji glavni v.d. glavnog tužioca Milanko Kajganić, a dobar dio optužnice je na ekavici što ukazuje na preuzimanje dijelova od srbijanskih institucija.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...