BOŠNJACI ZAKON OCIJENILI DISKRIMINIRAJUĆIM: Vijeće naroda i Narodna Skupština Republike Srpske o zakonu o zaštiti ćirilice

Na sjednici Vijeća naroda 27. juna nije postignuta saglasnost u vezi ovog zakona, zbog čega je upućen na razmatranje Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i NSRS. 

  • Vijesti

  • 13. Jul. 2022  13. Jul. 2022

  • 1

U toku je sjednica Zajedničke komisije Vijeća naroda i Narodne skupštine Republike Srpske na kojoj bi trebalo da bude usaglašen tekst Zakona o zaštiti, očuvanju i upotrebi jezika srpskog naroda i ćiriličnog pisma, na koji su predstavnici bošnjačkog naroda uložili veto i pokrenuli zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. 

Na sjednici Vijeća naroda 27. juna nije postignuta saglasnost u vezi ovog zakona, zbog čega je upućen na razmatranje Zajedničkoj komisiji Vijeća naroda i NSRS. 

Zakonom se predviđa da sve institucije i preduzeća koja se finansiraju iz javnog novca budu obavezni da upotrebljavaju ćirilično pismo, a isto se odnosi i na manifestacije koje se finansiraju iz javnog novca. Čak su previđene i novčane kazne. 

Zakonom se, navedeno je, sistemski uređuje zaštita, očuvanje i upotreba ćiriličnog pisma kao nematerijalnog kulturnog naslijeđa. 

Predstavnici bošnjačkog naroda ranije su ocijenili da je ovaj zakon diskriminirajući jer se favorizuje jedan narod, jedno pismo i jedan jezik. U Ustavu Bosne i Hercegovine, naveli su, ravnopravna su dva pisma, a službeni jezici su jezici srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini. 

Ukoliko danas na Zajedničkoj komisiji ne bude postignuta saglasnost, predstavnici bošnjačkog naroda, kako su ranije najavili, uputiće ovaj zakon na razmatranje Ustavnom sudu Republike Srpske i očekuju da ga on stavi van snage. Ukoliko to ne učini, biće upućena apelacija prema Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...