VOJNA ANALIZA IGORA TABAKA: Zapad labavi sankcije, Ukrajinci tuku HIMARS-om, a Rusi pomalo očajnički traže dobrovoljce

Iako se proteklih dana iz ruskih izvora čulo da su agresori ondje ušli prvo u Soledar, pa onda i u Siversk, izgleda da su to oboje bile ili lažne vijesti, ili pretjerivanja.

  • Svijet

  • 15. Jul. 2022  15. Jul. 2022

  • 0

Uz intenzivne borbe u Donbasu, te nastavak niza ukrajinskih napada na ruska logistička čvorišta širom pozadine crta bojišta, bilježi se i niz aktivnosti, kako na ukrajinskoj tako i na ruskoj strani, usmjerenih na jačanje vojnih kapaciteta i pripremu resursa za buduća vojna djelovanja. U isto vrijeme, početak 21. tjedna intenzivne faze ratovanja u Ukrajini obilježio je i niz manjih popuštanja Ruskoj Federaciji po pitanju provedbe već ranije uvedenih međunarodnih sankcijskih mjera.

Kao prvo, promotrimo stanje na ukrajinskim bojištima danas, 15. srpnja, na ukupno 142. dan intenzivnog ratovanja u Ukrajini. Usprkos pojedinim borbenim naporima oko grada Harkiva, ondje ni ruske postrojbe nisu uspjele u osvajanju Dementiivke (naselja oko 28 km sjeverno od grada), kao što ni Ukrajinci nisu uspjeli potisnuti rusko topništvo s područja oko 23 km sjeveroistočno od naselja Ruski Tiški – od kuda se navodno gađa Harkiv. Kako izgleda, slično je statična situacija i u borbenoj zoni kod Izjuma, oko 125 km jugoistočno od Harkiva. Oveća koncentracija ruskih snaga ondje zadnjih tjedana pokušava probiti prolaz na jugoistok prema ukrajinskom uporištu Slovjansk. Pri tome im itekako odmažu dosadašnji ukrajinski napadi na pozadinu i logistički lanac kod željeznice u blizini Kupjanska pa sve do aktivnih crta bojišta, tako da su njihova nastojanja i dalje zaglavljena na ukrajinskoj obrambenoj liniji Bogorodične-Dolina-Krasnopilja-Mazanivka-Ivanivka. Iako su Rusi izgleda od branitelja očistili mjesto Bogorodične na sjevernom rubu te linije, to im nije bilo dosta za ikakav daljnji pomak, jednako kao ni bočni napadi sa zapada na južni kraj spomenute obrambene linije – gdje se Ivanivku krenulo napadati sa zapada, iz smjera nanovo osvojenog sela Kurulka kod Barvinkova.

Agresori nisu ušli u Siversk

Malo je dinamičnija situacija niz ukrajinsku obrambenu liniju na istoku Donbasa, koja teče na prilazima mjesta Siversk-Fedorivka-Soledar-Bahmut-Toretsk. Iako se proteklih dana iz ruskih izvora čulo da su agresori ondje ušli prvo u Soledar, pa onda i u Siversk, izgleda da su to oboje bile ili lažne vijesti, ili pretjerivanja. Ipak, iz otvorenih izvora trenutno nije jasno kako izgleda ukrajinska obrambena linija istočno od Siverska – gdje je u rukama branitelja izgleda i dalje mjesto Serebrijanka na rijeci Siverski Donjec, a možda i oko 4 km istočno naselje Grigorivka, te manje vjerojatno još i oko 8 km istočno smještena Bilogorivka. Južnije od toga, Ukrajina i dalje drži selo Verhokamjanske, a bojišnica još oko 6km južnije izgleda da pleše između sela Ivano-Darivka te Spirne – da bi se kod sela Berestova poklopila s jugozapadnim smjerom prometnice T1302 u načelnom smjeru prema Bahmutu. Na tom putu je posljednjih dana zabilježen niz manjih ruskih napada, koji izgleda nisu uspjeli ozbiljnije pomaknuti liniju, osim što su se agresori primakli na oko 3 km istočno od Soledara. Prije nego se osvrnemo na stanje oko grada Bahmuta treba napomenuti da obje ove spomenute ukrajinske obrambene linije – jedna zapadno od Slovjanska, i druga na istok od Siverska do Bahmuta, međusobno razmaknute oko 50 kilometara - na svom sjeveru počivaju oslonjene na rijeku Siverski Donjec. Uz nju posljednjih dana agresor aktivno bombardira ukrajinska naselja (Tetjanivka, Prišib, Sidorove, Majaki, Donjecke, Raigorodok, Mikolaivka, Starodubivka, Kriva Luka, Dronivka i Serebrijanka) i potencijalne točke prijelaza, te ondje za sada izgleda bezuspješno traži lokaciju mogućeg forsiranja ili desanta.

Posebno se još treba osvrnuti na stanje oko grada Bahmuta, kojeg zadnjih tjedana Ukrajinci aktivno utvrđuju za obranu. Dok na sjeveroistok i istok od tog grada braniteljske crte još drže napadače na oko 10 km istočno, jugoistočno od grada bojište je bliže – na samo 5 do 8 kilometara od grada, prateći cestu M3 na jugoistok. U toj je zoni napadačima zadnje vrijeme uspjelo na sjevernoj strani napredovati od Popasne dvadesetak kilometara jugozapadno do Ilovaiska i Klinove, a onda i s juga preko Svitlodarska sve na jugozapad na Dolomitne –  čime je s tri strane zatvoren ukrajinski prostor oko mjesta Novoluganske i termoelektrane Vuglegirske. Iako u zadnje vrijeme branitelji koriste iscrpljenost ruskih snaga nakon zauzimanja Lisičanska i cijele Luhanske oblasti pa još uspijevaju držati ovu izbočinu svoje obrambene crte, pitanje je koliko će to dugo biti moguće. No, kako god da se to razvijalo, činjenica je da je ovaj obrambeni napor ipak za neko vrijeme dobar dio ruskoga ofenzivnog pritiska održao jugozapadno od samog grada – dajući time vremena za jačanje direktnih obrambenih položaja oko Bahmuta.

(Jutarnji.hr)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...