FLAMENCO GITARISTA MIRZA REDŽEPAGIĆ ZA “SB”: “Obradovao me poziv Ramba Amadeusa, u septembru krećem na Master studij na Berklee College of Music u Valenciji”

“Rambo Amadeus me je kontaktirao nekad u jesen prošle godine sa idejom da napravimo saradnju kroz interpreataciju sevdalinki uz flamenco gitaru. Taj poziv me je jako obradovao i nakon par sastanaka i opuštenih jam session-a kod njega u studiju u Beogradu, odlučili smo da snimimo pjesmu ‘’Mujo kuje konja po mjesecu’’, kaže Redžepagić.

  • Kultura

  • 16. Jul. 2022  16. Jul. 2022

  • 0

Mirza Redžepagić je pionir flamenco gitare u Bosni i Hercegovini. Nakon završetka studija klasične gitare na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, boravio je u Španiji gdje je bio stipendista Asocijacije flamenco gitarista Španije. Tako je imao priliku provesti vrijeme u zemlji gdje su i korijeni ove muzičke kulture.

Ove godine Redžepagić je primljen je na Berklee College of Music, tačnije na master program na jednom od najprestižnijih muzičkih univerziteta na svijetu na koji kreće početkom septembra. Osim toga, album njegovog benda “NAiRUZ“ je snimljen, i kako kaže Redžepagić, čeka se pravi momenat za njegovo izdavanje i koncertnu promociju.

O tome kako je došao do ovog prestižnog univerziteta u Valenciji, saradnji sa legendarnim Rambom Amedusom na obradi sevdalinke “Mujo kuje konja na mjesecu” koja će uskoro biti predstavljena i u javnosti, te o nastupajućem World Music Festu Zeman u rodnom  Novom Pazaru govorio je Mirza Redžepagić za “Slobodnu Bosnu.”

Primljeni ste na Berklee College of Music, tačnije na master program na jednom od najprestižnijih muzičkih univerziteta na svijetu. Veliki je to uspjeh za vas, ali i za bh. kulturu. Dajte nam više informacija kad krećete na ovaj master, i koliko je on odskočna daska u Vašoj karijeri?

Početkom decembra prošle godine sam, tokom dana i noći pod sarajevskom maglom provodio dosta vremena u svom studiju, istražujući nove muzičke ideje i snimajući novi materijal. I tako dok sam istraživao muziku krajeva daleke Azije naišao sam na reklamu za Berklee College of Music. Posjetio sam njihovu web stranicu i odlučio da se prijavim. Iskreno, ne nadajući se pozitivnom rezultatu, s obzirom da je Berklee poznat po tome da ga ja jako teško upisati iz prve, sredinom marta 2022. sam dobio mail sa pozivom na prijemni ispit, što je značilo da sam izabran u najuži krug potencijalno primljenih Master studenata. Par sedmica nakon prijemnog sam dobio mail od njih sa viješću da sam primljen, te da je njihov odbor odlučio dodijeliti mi stipendiju od 90% za troškove školarine, a poznato je da godina na Berkleeju košta koliko i, recimo, jedna garsonjera u Sarajevu.

Mirza Redžepagić (Foto: Aida Redžepagić)

Od 1. septembra počinjem sa nastavom u Valenciji, prelijepom priobalnom španskom gradu na smjeru ‘’Contemporary Performance’’ koji je fokusiran na razvoju već ustanovljenih muzičkih sposobnosti umjetnika kroz njihov jedinstven program usavršavanja i kroz saradnju sa ostalim kolegama sa Berkleeija. Nas je 30 na ovom smjeru i dolazimo iz svih krajeva svijeta i upravo je to cilj ovog programa gdje ćemo zapravo učiti jedni od drugih, upoznajući međusobnu kulturu. Ujedno ću imati šansu da promovišem i upoznam njih sa našom, jako bogatom muzičkom tradicijom.

Šta će biti nakon Master studija, ne znam, ali sam siguran da ću se truditi da maksimalno iskoristim sve ono što boravak na jednoj takvoj instituciji nudi uz ono što nudi i sama sredina u kojoj ću boraviti. 

Zadovoljstvo je bilo raditi sa Rambom Amadeusom

Nedavno ste u Beogradu sa Rambo Amadeusom snimili flamenko verziju sevdalinke "Mujo kuje konja po mjesecu". Kako se pojavila ova saradnja, i kako je bilo raditi sa njim? Kada možemo očekivati spot?

Rambo Amadeus me je kontaktirao nekad u jesen prošle godine sa idejom da napravimo saradnju kroz interpreataciju sevdalinki uz flamenco gitaru. Taj poziv me je jako obradovao i nakon par sastanaka i opuštenih jam session-a kod njega u studiju u Beogradu, odlučili smo da snimimo pjesmu ‘’Mujo kuje konja po mjesecu’’. Pjesma i spot su snimani u Beogradu, krajem juna mjeseca i u javnosti će se pojaviti kroz par sedmica.

Definitivno je u pitanju jedna jako interesantna obrada, s obzirom da je Rambo fantastičan umjetnik sa uvijek interesantnim, genijalnim idejama i bilo mi je zadovoljstvo raditi i družiti se sa njim.

Ono što me posebno dojmilo je to što se radi o jednom jako iskrenom i zdravom čovjeku, sa kojim znaš uvijek na čemu si a pored toga vrhunskim profesionalcem. Nažalost, u današnjem vremenu nije čest slučaj da nailazite na takve osobe iz svijeta muzike i zaista je bilo uživanje provoditi vrijeme sa njim.

World Music Fest Zeman festival prepoznat i van granica Balkana

Umjetnički rukovodioc ste World Music Fest Zeman festivala. Šta nam možete reći o ovom muzičkom događaju u Novom Pazarz, koliko je bitan za muzičare u region? Predstavite nam ovogodišnje učesnike?

World Music Fest Zeman, koji se održava u mom rodnom gradu, Novom Pazaru, ove godine slavi svoju petogodišnjicu i moram reći da sam jako ponosan na činjenicu da festival iz godine u godinu postaje sve bolji i da smo prepoznati van granica Balkana, pa nam se već mjesecima prije festivala javljaju ljudi iz raznih krajeva Evrope koji bi došli da slušaju koncerte. Festival promoviše World Music kulturu sa akcentom na muzičko stvaralaštvo područja Balkana. Prošle godine smo u jako teškim okolnostima, uzrokovane svim problemima koje je nosila pandemija korona virusa, uspjeli da organizujemo koncerte muzičara koji žive u 5 različitih zemalja svijeta (Barcelona Gipsy Balkan Orchestra, Kolektif Istanbul, Marko Louis).

 Ove godine će u periodu od 28. do 30. jula nastupiti Džambo Aguševi Orchestra, fantastični trubački sastav iz Makedonije koji već godinama unazad puni koncertne sale širom Evrope. Oni će otvoriti festival 28. jula. Dan poslije nastupit će Sinafi Trio iz Grčke. U pitanju je jako harizmatični ženski trio koji svira muziku na tradicionalnim orijentalnim instrumentima (kanun, oud i darbuka) i one donose priče o ljubavi, radosti i razdvajanju na različitim jezicima Bliskog Istoka.

Zadnje festivalske noći će nakon takmičenja u izvođenju Balkanske muzike “Glas Zemana”, festival zatvoriti sarajevski bend Divanhana koji već 13 godina uspješno izvodi muziku sevdaha sa modernim aranžmanima, inspirisanim jazz-om, pop i savremenom klasičnom muzikom.

“NAiRUZ” čeka pravi momenat za izdavanje albuma

Kakvi su Vam planovi za ovu godinu što se tiče koncerata? 

S obzirom da ću već od kraja avgusta boraviti u Španiji, vjerujem da će prilike da nastupam  biti više nego do sada.  Tokom studija na Berkleeiju bit ću u obavezi da nastupam tri puta mjesečno u okviru studijskog programa, gdje ću biti uključen u različite muzičke projekte. Postoje već bukirani termini krajem jeseni ove godine za nastupe u Turskoj i Italiji.

Ono što je bitno napomenuti je to da je album mog benda “NAiRUZ“ već snimljen i čekamo pravi momenat za izdavanje i ujedno i koncertnu promociju, nadam se širom Evrope, jer se zaista radi o jednom jako interesatnom muzičkom poduhvatu.

(Razgovarala: Sanela GOJAK)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...