ADNAN MUMINOVIĆ, VANJSKI SAVJETNIK ZA EKONOMIJU U UREDU PREMIJERA FBiH, ZA "SB" O POMOĆI UGROŽENOM STANOVNIŠTVU: "Vlada FBiH će pratiti razvoj situacije i u skladu s njom ponovo reagovati"

Glavne centralne banke u svijetu dižu kamate što je put ka smanjenju inflacije tako da se nadam nekom predahu u dogledno vrijeme“, kazao je Muminović.

  • Politika

  • 18. Jul. 2022  18. Jul. 2022

Vlada FBiH je početkom jula usvojila Uredbu o programu pomoći stanovništvu usljed inflacije i rasta potrošačkih cijena. S obzirom na to da inflacija ne pogađa jednako sve stanovnike ovom Uredbom Vlada FBiH je odlučila da pomogne penzionerima, borcima, invalidnim osobama i porodicama koje su u stanju socijalne potrebe.

Govoreći o ovoj Uredbi premijer Fadil Novalić je rekao da ona nije ni prva ni posljednja navodeći da je u pripremi još jedna koja se odnosi na podršku kada je riječ o električnoj energiji, kao i uredba koja će se odnositi na školarce.

Adnan Muminović, vanjski savjetnik za ekonomiju u Uredu premijera Novalića za „Slobodnu Bosnu“ je rekao da federalna Vlada prati kretanje inflacije i da je u vezi s tim bitno podsjetiti da su ove godine penzije u FBiH povećane ukupno za 11 posto.

„To je oko 250 miliona KM više nego što smo izdvajali prije povećanja. Dakle, ovdje ne govorimo o jednokratnoj pomoći nego o stalnom povećanju penzija. Uz to za Uredbu o programu pomoći stanovništvu usljed inflacije i rasta potrošačkih cijena smo izdvojili još 60 miliona KM.“

RAST CIJENA GASA

Prije nekoliko dana svi smo se neprijatno iznenadili kada smo čuli da će cijena gasa porasti za još 23,3 posto, kao rezultat direktnog zahtjeva Gazproma od Energoinvesta i što nije prvo ovogodišnje poskupljenje ovog vrlo bitnog energenta, posebno za Kanton Sarajevo koji troši 80 posto ukupnih količina gasa kojeg BiH uvozi. Muminovića smo pitali da li Vlada FBiH ima prostor za reakciju i na ovaj novi cjenovni šok.

„Vlada FBiH čini sve što je u mogućnosti da učini. Jedna od tih mjera je zamrzavanje cijena električne energije. Premijer Novalić je više puta rekao da u toku ove godine neće biti povećanja cijene struje za domaćinstva. To će biti ispunjeno. To je defakto subvencija računa domaćinstvima jer je prodajna cijena struje ispod proizvodne cijene. Struja koju svi mi plaćamo je jeftinija od cijene proizvodnje. Što se tiče cijene gasa, situacija je sljedeća: Od izbijanja pandemije koronavirusa, za 2020,2021. i 2022. godinu Sarajevski kanton je iz budžeta FBiH dobio 108,5 miliona KM direktne pomoći. Pored toga, općine u KS-u su dobile još deset miliona KM. U ovo ne uključujem pomoć koja je tokom korone otišla privredi KS-a, što je oko 55 miliona KM. Dakle, na ime pomoći budžetu KS-a, privredi i zdravstvu u tom Kantonu izdvojeno je oko 205 miliona KM. Javni prihodi su na rekordnom nivou na svim nivoima vlasti. FBiH je povećala penzije i budžet za poljoprivredu, usvojila je Zakon o materijalnoj podršci porodicama s djecom, povećala robne rezerve, čime je FBiH odreagovala na krizu i na povećanje svojih prihoda. S obzirom na to da smo decentralizirana zemlja trebaju i niži nivoi vlasti preuzeti svoj dio obaveza“, kaže Muminović.

Sarajevski kanton pogađa rast cijena gasa, ali je, ističe Muminović, možda malo upitno izdvajati novac iz federalnog budžeta samo za subvencioniranje cijene gasa za građane Sarajeva.

„U vezi inflacije i rasta cijena premijer Novalić je reagovao i upućivanjem prijedloga Vijeća ministara BiH da se suspenduju akcize na gorivo, što bi u slučaju usvajanja u državnom Parlamentu trebalo smanjiti cijenu goriva za 35 do 40 feninga. Također, na inicijativu Vlade FBiH, Vijeće ministara BiH je usvojilo odluku o zabrani izvoza peleta što je, ne još u dovoljnoj mjeri, ali ipak dovelo do određenog smanjenja cijene tog energenta. Oči su uprte u FBiH jer je najmoćnija u državi i ima najveći budžet, ali imate značajna sredstva i u kantonima. Kada se saberu svi budžeti kantona u FBiH dođemo do iznosa od tri milijarde KM. To su značajna sredstva pomoću kojih i kantoni mogu i moraju odraditi svoj dio zadatka, pogotovo kada govorimo o komunalijama koje su u nadležnosti kantona i nižih nivoa vlasti“, rekao nam je Muminović.

ŠTA NAS ČEKA NAJESEN?

Na naše pitanje da li nas očekuje teška jesen i još teža zima, te kakve su mogućnosti Vlade FBiH da nastavi s pomaganjem stanovništvu, Muminović nam je odgovorio da će Vlada sasvim sigurno pratiti situaciju i u skladu sa svojim prihodima preusmjeravati novac prema građanima kojima je on najpotrebniji. Naš sagovornik kaže da je Bloomberg prije nekoliko dana objavio analizu cijena ključnih roba (aluminij, pšenica, kafa, nafta...) u ovom trenutku u odnosu na najviši nivo u ovoj godini, te zaključio da su ove robe jeftinije za 15 do 40 posto. To je optimistično jer na globalnom nivou pokazuje blagi pad cijena.   

„Nadam se da će se ovo uskoro preliti i na BiH, a ako stvari budu išle u drugom pravcu pomenuta Uredba neće biti posljednja mjera Vlade FBiH. Glavne centralne banke u svijetu dižu kamate što je put ka smanjenju inflacije tako da se nadam nekom predahu u dogledno vrijeme“, kazao je Muminović.

I da podvučemo crtu, Uredbom Vlade FBiH, odnosno jednokratnom pomoći od po 100 KM je obuhvaćeno ukupno 530.000 ljudi u FBiH – 378.000 penzionera, 100.000 korisnika boračkih naknada i 53.000 osoba s invaliditetom i civilne žrtve rata, a pakete osnovnih životnih namirnica u vrijednosti od po 500 KM će dobiti 10.000 porodica koje su u stanju socijalne potrebe. Osim toga, usvojenom Uredbom poslodavcima je ostavljena mogućnost da do 31. decembra mogu isplatiti 1.080, 100 ili 50 KM (dakle, koliko žele i mogu i bez obaveza), a da na to ne plaćaju porez.

(D. OMERAGIĆ)

Vezane vijesti

trenutak ...