UZBUNA U HRVATSKOJ: Nakon teških optužbi iz Njemačke za genocid u Srebrenici, oglasila se ambasada...

Veleposlanstvo Hrvatske kaže da su "takva izjednačavanja i neistine u potpunosti neprihvatljive i zahtijevaju ispriku za takve lažne vijesti".

  • Politika

  • 19. Jul. 2022  19. Jul. 2022

  • 7

Hrvatsko veleposlanstvo u Njemačkoj "najoštrije je osudilo" optužbe Mladeži Zelenih Njemačke da je za genocid nad Bošnjacima osim Srbije odgovorna i Hrvatska.

- Osvrćući se na tvit Mladeži Zelenih povodom 27. obljetnice genocida u Srebrenici, u kojem je priopćeno da je Hrvatska odgovorna za genocid nad Bošnjacima u Srebrenici, najoštrije osuđujemo ovakve revizionističke optužbe, objavilo je hrvatsko veleposlanstvo na Twitteru.

Podsjetimo, Mladež njemačke stranke Zeleni, koja je dio trostrane vladajuće koalicije, objavila je tvit povodom 27. godišnjice genocida u Srebrenici u kojem, pored Srbije, i Hrvatsku optužuje za genocid nad Bošnjacima, a ta objava još uvijek nije uklonjena.

- Na današnji dan  prije 27 godina je u Srebrenici unutar nekoliko dana ubijeno preko 8.000 ljudi. To je bio dio genocida nad Bošnjacima koji su počinili Srbija i Hrvatska, kaže se u tvitu. organizacije Mladeži Zelenih (Grüne Jugend).

Veleposlanstvo Hrvatske kaže da su "takva izjednačavanja i neistine u potpunosti neprihvatljive i zahtijevaju ispriku za takve lažne vijesti".

Dana 11. jula obilježava se obljetnica najvećeg ratnog zločina počinjenog na europskom tlu nakon Drugog svjetskog rata kada su pripadnici vojske i policije bosanskih Srba nakon okupacije zone pod zaštitom Ujedinjenih Naroda 1995. ubili po procjeni više od osam hiljada bošnjačkih muškaraca i dječaka.

Komentari - Ukupno 7

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...