DIGLA SE VELIKA PRAŠINA, REAGIRAO I EROL AVDOVIĆ: "Ako visoki predstavnik to uradi, bit će to ravno aneksiji BiH iz 1878."

Velika se prašina digla u političkoj javnosti BiH, ali i regije, nakon što je otkriveno da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u OHR-u počeo konsultacije o izmjenama izbornog zakona, koje bi mogao i nametnuti.

  • Vijesti

  • 19. Jul. 2022  19. Jul. 2022

  • 9

Velika se prašina digla u političkoj javnosti BiH, ali i regije, nakon što je otkriveno da je visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt u OHR-u počeo konsultacije o izmjenama izbornog zakona, koje bi mogao i nametnuti.

Erol Avdović, bh. novinar koji izvještava iz New Yorka, otvoreno je komentirao šta će, za našu državu znači, značiti ako Schmidt "popusti HDZ-u i željama Dragan Čovića.

"Ako visoki predstavnik Schmidt ove 2022. promijeni izborni zakon dekretom u korist HDZ-ovih diskriminatorskih prijedloga bit će to ravno aneksiji Bosne i Hercegovine (1878) koja je za rezultat imala prvi veliki egzodus Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine. Zna se ko i gdje  bježi i zašto.

Schmidtove dvije prijašnje ('bonske') intervencije o privremenoj zaštiti državne imovine kako bi se osujetilo entitesko rastakanje zemlje i nametanje finansiranja oktobarskih izbora pretvorile bi se u čistu kozmetiku u odnosu na tektonski politički zemljotres - nametanja izbornog zakona", smatra Avdović.

Nametanjem izbornog zakona po mjeri Čovićevih i drugih etnonacionalista - Bosna i Hercegovina ide na politički doboš, stava je Avdović koji poručuje:

"A rezolucije Bindestaga i Evropskog parlamenta kao i obično su zbirka dobrih riječi, mrtvo slovo na papiru. Ne promiču demokratiju već cementiraju podijeljenu BiH."

Za njega je neprihvatljiv ovaj šovinizam koji dolazi iz raznih evropskih krugova iz Budimpešte, Brisela, pa ponegdje i Washingtona i drugih cenatara moći.

"Na djelu je nastavak udružene ksenofobije i islamofobije koja se evo očituje u Bosni. (...)

Ako već hoće da učini nešto na bolje Schmidt treba nametnuti samo 'paket integriteta' koji bi smanjio i osujetio izbornu krađu u oktobru. A ne da dalje mijenja unutrašnju strukturu BiH i jača diskriminatorne podjele - ekskluzivni etnički oportunizam na štetu inkluzivnih građanskih EU standarda.

Vidio je visoki predstavnik i koliko se malo građana BiH iz vana prijavilo za glasanje u oktobru. Možda ga je ta letargičnost što implicira nedostatak 'domaće' želje za promjenama ohrabrila da dovrši posao koga su bezuspješno vodili Čović i njegovi saveznici? Bitte stop herr Schmidt. (molim vas, prestanite, gospodine Schmidt, njem.)

I da se razumijemo - ako nametne takav izborni zakon Schmidt onda radi po šnitu koga je podržao i šef ruske diplomatije Sergej Lavrov. Je li počelo popuštanje Rusima u pripremi za diplomatsko rješenje oko Ukrajine koje će prvenstveno odgovarati energetski prestravljenoj Evropi? Ponavlja li se to historija iznova?", upitao je na kraju Erol Avdović.

(Radiosarajevo.ba)

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 9

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...