ŠEPIĆ UPOZORAVA: "Nametanje Izbornog zakona bio bi korak unazad, prvo izbori pa pregovori"

Visoki predstavnik je već nametnuo odluku kojom su se izdvojila sredstva za finansiranje izbora jer je HDZ BiH odnosno Ministarstvo finansija blokiralo izdvajanje sredstava. 

  • Politika

  • 19. Jul. 2022  19. Jul. 2022

  • 0

"Porazno je da domaći akteri i međunarodna zajednica u BiH nisu uspjeli, niti u Parlamentu niti u pregovorima po hotelima i EU uredima u Sarajevu, dogovoriti izmjene izbornog zakona. Još bi veći poraz i korak unazad bio da to sad uradi Schmidt.

"Pustite nas da održimo izbore, sa građanima napravimo promjene, pa onda  se mogu započinjati novi razgovori i pregovori kako bi se riješile sve diskriminacije, strahovi, preglasavanja, zloupotrebe, blokade i posebno, izborne krađe i manipulacije sa glasovima birača",  naveo je Senad Šepić, predsjednik Nezavisnog bloka. 

Inače, informacija da se u OHR-u pripremaju izmjene Izbornog zakona koje bi trebao nametnuti visoki predstavnik Christian Schmidt i to samo nešto više od dva mjeseca prije održavanja Općih izbora odjeknule se kao grom iz vedra neba. 

Visoki predstavnik je već nametnuo odluku kojom su se izdvojila sredstva za finansiranje izbora jer je HDZ BiH odnosno Ministarstvo finansija blokiralo izdvajanje sredstava. 

Nekoliko državnih zastupnika potvrdilo je da postoje određeni pritisci iz međunarodne zajednice kada je riječ o Izbornom zakonu, pod izgovorom da se omogući formiranje vlasti nakon izbora i spriječe blokade. Međutim, dobar dio političke javnosti smatra da bi se nametanjem izmjena Izbornog zakona išlo na ruku HDZ-u i Draganu Čoviću, prenosi nap.ba.

Porazno je da domaći akteri i međunarodna zajednica u BiH godinama nisu uspjeli, niti u Parlamentu niti u pregovorima po...

Objavljuje Senad ŠepićUtorak, 19. srpnja 2022.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...