NAPETOST RASTE: Teheran opozvao svog ambasadora u Stockholmu

Amnesty International procjenjuje da je po naređenju iranske vlade smaknuto oko 5000 ljudi, a u izvješću iz 2018. procjenjuje da bi "stvarna brojka mogla biti veća".

  • Svijet

  • 21. Jul. 2022  

  • 0

Teheran je u srijedu privremeno opozvao svog veleposlanika u Stockholmu radi konsultacija, u znak prosvjeda protiv kazne dosuđene u Švedskoj bivšem iranskom dužnosniku koji je sudjelovao u masovnim smaknućima i mučenjima političkih zatvorenika 80-ih godina.

"Islamska Republika Iran, u znak prosvjeda zbog nezakonite kazne izrečene u Švedskoj protiv Hamida Nouryja... odlučila je opozvati svog veleposlanika u Švedskoj na konsultacije",objavio je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Nasser Kanaani kasno u srijedu, prema iranskoj novinskoj agenciji ISNA.

Presuda se "temelji na neutemeljenim, iskrivljenim i izmišljenim optužbama", dodao je Kanaani.

Švedski sud osudio je 14. jula bivšeg iranskog dužnosnika Hamida Nourya (61) na kaznu doživotnog zatvora pod optužbom da je sudjelovao u masovnim smaknućima i mučenjima političkih zatvorenika 80-ih godina.

Hamid Noury (61) uhapšen je u zračnoj luci u Stockholmu 2019. godine nakon što su iranski disidenti u Švedskoj podnijeli policiji prijave protiv njega, a osuđen je za "teške zločine prema međunarodnom pravu" i "sudjelovanje u smaknućima".

Postupak, koji traje od augusta 2021., pogoršao je odnose između Švedske i Irana, a Teheran je odbacio presudu kao "političku".

Prema sudu, Noury je u vrijeme masovnih smaknuća i mučenja političkih zatvorenika bio pomoćnik tužitelja u zatvoru u blizini Teherana.

Amnesty International procjenjuje da je po naređenju iranske vlade smaknuto oko 5000 ljudi, a u izvješću iz 2018. procjenjuje da bi "stvarna brojka mogla biti veća".

Iran nikada nije priznao ta ubistva.

Vezane vijesti

Komentari - Ukupno 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove redakcije Slobodna Bosna. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Redakcija zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara redakcija nije dužna obrisati sve komentare koji krše pravila. Kao čitalac također prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim vjerskim, moralnim i drugim načelima i uvjerenjima.

  1. Lista komentara
  2. Dodaj komentar

trenutak ...